UPDATE ora 16:44: Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Guvern. Șeful statului a stat aproximativ o oră la ședința de Guvern. El a plecat după încheierea primei părți a ședinței.


UPDATE ora 16:15: Mai jos puteți citi declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis în deschiderea ședinței de Guvern de joi.

  • Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virtutea atribuțiilor conferite președintelui României de Constituția României. Mai exact, pentru specialiști, este vorba de atribuțiile din articolele 80, 86 și 87, toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, fiindcă au mai fost etape când nu s-a știut foarte clar cum, când trebuie să participe Președintele României (la ședința de Guvern), sau dacă poate să participe la ședințele de Guvern.
  • Există o clarificare, o decizie a CCR încă din 2007 pe această speță, care spune foarte clar că Președintele României poate să participe oricând la orice ședință de Guvern. Această participare poate fi citită în trei feluri.
  • În virtutea articolului 80, președintele veghează la buna funcționare a autorităților și participarea la o ședință de Guvern vine să-l edifice pe președinte asupra modului în care funcționează Guvernul.
  • În articolul 86 se statuează că președintele poate să consulte Guvernul, fără să scrie unde îl consultă, iar precizarea dată de CCR arată că participarea președintelui la ședința de Guvern este o formă legitimă care se poate exercita oricând ca o formă de consultare a Guvernului.
  • Foarte mulți specialiști și interpreți s-au referit numai la articolul 87. Este adevărat că și acesta intră în discuție. În acesta se specifică mai în detaliu care pot fi, în afară de cele enunțate deja, domeniile de interes direct pentru președinte. Este vorba de (politici) externe, ordine publică și securitate națională.
  • Prezența președintelui la ședința de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată, nici limitată în timp, fiindcă în articolul 87 se precizează clar că ședințele la care participă Președintele României sunt ședințe pe care le prezidează. Nu le prezidează parțial, ci le prezidează.
  • În acest sens, eu voi participa astăzi la ședința dumneavoastră de Guvern. Nu vreau să citiți prezența mea doar ca o interpretare constituțională. Rog să interpretați prezența mea aici, în Guvern, în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea președinției UE de la 1 ianuarie, iar mâine vom prelua, în mod simbolic, de la cancelarul federal al Austriei, președinția Consiliului Uniunii Europene. Domnul cancelar va fi mâine în vizită în România și la mine, și la doamna premier.
  • Avem multe divergențe în foarte multe domenii. Dar într-o chestiune de mare interes național, nu putem să ne permitem să nu colaborăm. Așadar citiți, vă rog, participarea mea, în cheia colaborării obligatorii în interesul României a președinției Consiliului Uniunii Europene. Pentru România, nicio altă variantă nu este bună. Se așteaptă de la noi poziții clare, poziții corecte, poziții transparente, și în niciun caz nu se așteaptă divergențe de la noi pe chestiunile care țin de președinția CE.
  • În final, ca să nu apară interpretări sau așteptări care nu au suport constituțional. Vreau să subliniez că atunci când particip la ședința de Guvern, prezidez ședința de Guvern. Decizia, dar și răspunderea asupra punctelor în discuție în ședința de Guvern aparțin guvernului, în speță doamnei prim-ministru.


UPDATE ora 15:40. „Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite preşedintelui României de Constituţia României. Mai exact, pentru specialişti, este vorba de atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87. Prezența președintelui nu poate fi nici limitată și nici îngrădită”, a spus Klaus Iohannis, la începutul ședinței de Guvern.

UPDATE ora 15:07. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria, pentru a participa la ședința de Guvern.

UPDATE ora 14:40 Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va veni al şedinţele de Guvern, va proceda conform Constituţiei, respectiv va aborda cu şeful statului acele proiecte „care sunt de ordine publică, de apărare şi de politică externă”.

„Am văzut declaraţiile domnului preşedinte la televizor, nu am fost contactată de domnul preşedinte sau de la cabinetul domnului preşedinte să văd dacă va fi prezent sau nu va fi prezent. Dacă domnul preşedinte va veni, vom face exact ceea ce scrie în Constituţia României – vom discuta în prezenţa dumnealui articolele care sunt de ordine publică, de apărare şi de politică externă, rămânând ca apoi Guvernul să discute de ceea ce revine în atribuţiile Guvernului”, a declarat Dăncilă la Parlament.

UPDATE ora 12:10 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Parlament, că este posibil ca Ordonanţa de urgenţă propusă de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind măsurile fiscale să intre pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern, unde este aşteptat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Este a doua oară când preşedintele vine la şedinţa de Guvern. Prima dată a făcut-o în mandatul primului premier PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017. Motivul l-a constituit, şi atunci, tot o Ordonanţă de graţiere.

Ulterior, Executivul Grindeanu a adoptat, în altă şedinţă, în miezul noptii, Ordonanţa 13, care a provocat proteste ample în Capitală şi în ţară, şi a dus la demisia ministrului Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache.

Ordonanţa 13 a fost atunci abrogată.

Acum, PSD vrea ca Guvernul să îşi asume amnistia şi graţierea, ca un moment „Zero” al Centenarului.

Miercuri, preşedintele spunea, de la Palatul Cotroceni, că nu ştie dacă va veni la şedinţa de GUvern pentru că nu a primit agenda şedinţei.

„O să vedem mâine. Aveţi dumneavoastră cumva agenda şedinţei de guvern? Că la noi nu a ajuns. Întrebarea poate să fie considerată generică. Guvernul nu ştie ce face – această ordonanţă (n.r. – anunţată de Teodorovici) este doar o nouă dovadă. Nu există niciun anunţ despre o şedinţă de guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun – aşteptăm să vedem. Mie îmi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa. Deci aşteptăm anunţul Guvernului despre şedinţa de guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va merge la toate şedinţele de guvern, Iohannis a răspuns: „Sigur”.

Preşedintele spune că Guvernul este obligat, prin Constituţie, să îi trimită ordinea de zi a şedinţelor de Guvern şi a cerut respectarea principiului transparenţei actului decizional.

„Legislaţia în vigoare, şi sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparenţă în actul decizional, deci lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum se spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele. Există însă – şi aici este o problemă – acea agendă ocultă a guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă, cu siguranţă, nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poţi să vii în şedinţa de guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netransparentă. Şi, în fine, există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda guvernului, acte care figurează la capitolul ‘confidenţial, din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident că nu vor putea să apară. Deci, e clar, guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, preşedintelui României; nu mă trimite doamna prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului”, a mai spus Klaus Iohannis, marţi.

Citeşte şi: Vecinul cuplului Firea-Pandele secretizează iluminatul festiv. Adrian Corbu, director al companiei care se ocupă de iluminatul Bucureștiului, refuză să spună cine a câștigat contractul pentru decorațiunile de Crăciun

FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Răsturnare incredibilă de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Observatornews.ro
Un tată din India și-a decapitat fiica adolescentă, după ce a văzut-o în compania unui băiat
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
HOROSCOP
Horoscop 7 martie 2021. Săgetătorii pot interveni cu precizie în modelarea unor planuri
Întâmplare virală. Ce a descoperit o tânără în spatele oglinzii din baie, după ce s-a mutat într-un nou apartament
Știrileprotv.ro
Întâmplare virală. Ce a descoperit o tânără în spatele oglinzii din baie, după ce s-a mutat într-un nou apartament
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)