Mergi direct la conținut »
După 30 de ani în fruntea țării, președintele Sudanului a fost îndepărtat și arestat
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > După 30 de ani în fruntea țării, președintele Sudanului a fost îndepărtat și arestat

După 30 de ani în fruntea țării, președintele Sudanului a fost îndepărtat și arestat

Omar al-Bashir, preșdintele Sudanului din 1989 până în prezent, a fost demis și arestat, a anunțat, joi, ministrul apărării din țara africană.

Vorbind la televiziunea de stat, ministrul Awad Ibn Ouf a declarat că armata supraveghea conducerea țării în următorii doi ani, pentru a asigura o perioadă de tranziție normală, scrie BBC News.

El a mai spus că a fost instituită starea de urgență pentru următoarele trei luni.

Șeful armatei sudaneze a mai adăugat că regimul al-Bashir a fost înlăturat și fostul președinte va fi ținut într-un loc sigur.

Surse locale au declarat agenţiei Reuters că al-Bashir se află în arest la reşedinţa prezidenţială. Potrivit unui fiu al lui Sadiq al-Mahdi, liderul Umma – principalul partid de opoziţie din Sudan – alături de preşedintele răsturnat de la putere sunt reţinuţi şi mai mulţi lideri ai grupării teroriste Frăţia Musulmană

La Khartoum au început consultări pentru formarea unui consiliu de tranziţie care să pună capăt unei perioade de trei decenii de regim autocratic, marcate inclusiv de acuzaţii de genocid.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, care s-a soldat, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

Joi dimineaţa, televiziunea de stat din Sudan anunţase că armata urmează să facă în curând un anunţ important, dar ulterior nu s-a mai comunicat public nimic timp de câteva ore.


Citește și: EXPERIMENT ȘOCANT. Cum reacționează românii când sunt martori la o situație de discriminare și hărțuire – VIDEO


 

Close
Închide
  Close