În cursul dimineții, prețul gazelor tranzacționate pe bursa de la Amsterdam scădea cu 5,7%, până la 133,89 euro/MWh, cel mai mic nivel înregistrat din data de 29 iunie, conform Agerpres.ro.
Prețul gazelor a crescut masiv în vara și toamna aceasta, după ce Rusia a redus și apoi a suspendat total livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream.
Acesta a fost detonat de curând, iar oficialii mai multor state occidentale acuză un posibil „sabotaj”.
Măsuri anti-volatilitate
Conform Bloomberg, UE intenționează să propună un mecanism pentru a stopa volatilitatea prețurilor pe bursa de la Amsterdam, principalul hub de tranzacționare din Europa.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a afirmat recent că aceasta nu mai reflectă realitatea, după ce livrările de gaze ale Rusiei au scăzut de la 40% la circa 7% din importurile UE.
Măsurile vor fi propuse în data de 18 octombrie și vor fi discutate de liderii europeni la finele săptămânii, într-un summit din 20-21 octombrie.
De la plafonare la „coridor de prețuri”
Un grup de 15 țări europene, între care Franța și România, au semnat recent o scrisoare prin care cer plafonarea prețurilor la gaze. Însă state precum Germania și Olanda, dar și Comisia Europeană, se opun acestui plan argumentând că poate afecta securitatea aprovizionării.
Țări precum Italia, Grecia, Polonia și Belgia au propus săptămâna trecută un coridor de prețuri, acestea putând fluctua în jurul unui nivel central.
Euractiv scrie că liderii europeni vor discuta mai multe opțiuni, între care o propunere de includere a unui „coridor temporar de prețuri”.
Acesta ar urma să fie folosit până când UE va veni cu un alt indicator pentru prețul gazelor.
„Preț dinamic”
Conform Reuters, ACER – agenția europeană a reglementatorilor de energie, va calcula un „preț dinamic” și va limita gradul de fluctuație a prețurilor în jurul său.
Prețul va fi pentru gazele naturale lichefiate, UE importând tot mai multe pentru a compensa gazele care nu mai vin din Rusia. UE importă acum mai multe gaze din Statele Unite și Qatar.
Potrivit agenției de știri, măsurile nu trebuie să afecteze securitatea aprovizionării, dar nici să ducă la creșterea consumului de gaze sau să afecteze funcționarea piețelor financiare.