Ma numesc Muraru Simona si sunt din Bucuresti. Locuiesc impreuna cu mama mea, Balan Constanta, care este proprietara apartamentului, cu actualul sot, Muraru Daniel, si cei trei copii. Primul copil este din prima casatorie si nu primesc pensie alimentara, cu toate ca l-am dat in judecata pe fostul sot, dar el nu are de unde sa-mi dea, si eu nu am timp sa umblu deoarece am serviciu si sunt foarte ocupata.
In decembrie, am depus la Administratia blocului actele pentru ajutorul pe care mi-l acorda statul, la caldura si apa calda. La salariile pe care le avem eu si sotul meu si pensia mamei ma incadram la 588.000 lei.
Pe data de 27 decembrie 2002, mi s-a inapoiat de catre administrator actele, spunand ca au fost refuzate deoarece trebuie sa aduc hotararea judecatoreasca pe anul 2002 pentru pensia alimentara. Mentionez ca am hotarare judecatoreasca din anul 1989 in care fostul sot era obligat sa plateasca 500 lei, pe care nu i-am primit niciodata, iar eu am renuntat sa-l mai caut. M-am prezentat la Primaria sectorului 5, unde am vrut sa intreb si sa explic aceasta situatie (vrand sa dau o declaratie notariala precum ca nu primesc pensie), dar nu s-a putut sta de vorba deoarece persoana care trebuia sa ma primeasca statea intr-un grup de rromi, explicandu-le doleantele lor. Tin sa va spun ca in biroul dansului nu se putea ajunge deoarece si acolo era plin de oameni pe care ii trimitea acasa, deoarece spunea ca nu se pot rezolva problemele, nestiind nici macar despre ce era vorba, pentru ca nu ne lasa sa vorbim.
Am apelat la ajutorul dv. deoarece noua, cetatenilor de rand, ni se inchid toate usile si suntem agresati verbal si poate pe dv. va asculta si ne puteti lamuri si rezova problema.
Simona Muraru, Bucuresti
Raspuns
Marcel Buga, seful Directiei de Asistenta Sociala a Primariei sectorului 5, ne-a explicat ca decizia ca in astfel de cazuri sa se solicite hotarari judecatoresti recente a fost luata impreuna cu juristii primariei. ,,Nu putem da niste bani de la buget fara sa ne asiguram ca persoana respectiva este indreptatita sa-i primeasca. Legea ii da dreptul sa ceara din sase in sase luni, in instanta, reactualizarea pensiei alimentare. Primul care trebuie sa se ocupe de ingrijirea copilului este tatal si apoi primaria,,, spune directorul Buga.
Potrivit reprezentantului primariei, toata procedura de actualizare a pensiei alimentare este de scurta durata si nu este complicata.