Costică Constanda, omul de afaceri care se judecă cu Primăria Generală a Bucureștiului de peste 10 ani, a blocat conturile administraţiei locale, de la care vrea să recupereze 75 de milioane de euro, la care se adaugă penalităţile de întârziere în valoare de 45 de milioane de euro.

„A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată de Curtea de Apel în anul 2019 şi recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalităţi de întârziere începând cu anul 2010, şi au mai fost două litigii, pentru că instanţa respectivă a pus cuvântul «dobânzi penalizatoare» fără să precizeze cuantumul acestora, care s-au terminat în aprilie 2022”, a explicat primarul Nicușor Dan.

„În cele două litigii, instanţele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare. Acesta este elementul de noutate în această discuţie care are loc de un an şi jumătate”, a adăugat edilul.

Intenţia noastră este de a plăti, pentru că este o obligaţie legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eşalonat rate lunare.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan:

Acesta a precizat că blocarea conturilor municipalităţii „nu ajută pe nimeni”, subliniind că municipalitatea nu are toată suma pe care o datorează omului de afaceri.

Întrebat ce va face pentru deblocarea conturilor, Nicuşor Dan a răspuns că administraţia locală va „continua lunga discuţie cu familia Constanda”, subliniind că atâta vreme cât are conturile blocate, administraţia locală  nu poate face plăţi pentru investiţii.

Războiul PMB – Costică Constanda, vechi de 20 de ani

Omul de afaceri a cumpărat înainte de anul 2000 dreptul litigios pentru un teren de 3,3 hectare din Satul Francez de la foștii proprietari, obținând apoi în instanță dreptul de proprietate asupra lui.

În 2003, pentru că voia să păstreze întregul Sat Francez, Primăria Capitalei, condusă atunci de Traian Băsescu, i-a oferit la schimb lui Constanda aceeași suprafață din Parcul Bordei. Omul de afaceri a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, însă Consiliul General s-a opus, fiindcă era spațiu verde.

Atunci, Constanda s-a adresat instanței, care i-a dat câștig de cauză și a obligat primăria la plata unor despăgubiri. Ca să nu achite suma și pentru ca parcul să rămână spațiu verde, CGMB a decis să facă din nou schimb de terenuri cu Constanda și i-a oferit înapoi terenul din Satul Francez.

Conturile Primăriei Capitalei, blocate din nou din cauza datoriei către Costică Constanda. Reacția lui Nicușor Dan
Omul de afaceri Costică Constanda se judecă cu PMB de mai bine de 10 ani | Foto: Agerpres

După mai mulți ani de procese, în 2020, primarul general de atunci, Gabriela Firea, a propus Consiliului General darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez către familia Constanda, însă propunerea a fost respinsă, iar conturile Primăriei Generale au fost blocate.

La vremea aceea candidat pentru funcţia de primar, Nicuşor Dan reclama mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda pentru stingerea datoriei.

Urmărește-ne pe Google News