Cum trec „babele”, vine, in sfarsit, primavara. Autoritatile au fost informate deja ca, dupa inca vreo cateva zile de vreme „urata”, se va incalzi pana la 24 de grade in luna martie, 28 de grade in aprilie si 30 grade in mai.
Pana la inceputul saptamanii viitoare, vremea va fi rece si umeda, cu precipitatii mixte, iar in sud se vor inregistra ploi. Dar, de la 11 martie, este asteptata primavara adevarata: vreme frumoasa si calda, ploi in nordul tarii. Termometrele vor arata temperaturi de 8 pana la 18 grade, chiar mai cald in sudul tarii, peste 20 de grade. In ultima decada a lunii martie, vremea va fi calda, iar temperaturile vor ajunge si peste 24 de grade in sud-estul tarii. In Maramures si Bucovina, primavara va sosi mai incet, noptile vor fi mai racoroase decat in restul tarii, iar in vestul tarii sunt posibile ploi in averse, insotite de descarcari electrice. Pentru luna aprilie, meteorologii au vesti bune numai pentru primele 15 zile. Nu va ploua mai mult decat normal, iar zilele vor fi frumoase si calduroase. Cele mai ridicate temperaturi in timpul zilei vor fi de 28 de grade, iar in cele mai reci nopti din luna se vor inregistra -8 grade. In a doua parte a lunii, este prognozata o instabilitate a vremii: ploi in averse, trasnete, fulgere, vant, grindina. In depresiuni se vor produce inghet la sol si brume tarzii. Luna mai va fi capricioasa. Zilele calde vor alterna cu altele „urate”, cu ploi, chiar torentiale, grindina, vant si fulgere. In vestul tarii, sunt preconizate ploi „cu galeata”, iar in restul tarii vor fi „normale”. In sudul tarii, meteorologii se asteapta sa inregistreze 30 de gra-de Celsius, iar in depresiuni in jur de zero grade.
Extreme ale anotimpului
Temperatura maxima inregistrata in anotimpul de primavara a fost de 40,8 grade, la Marculesti, judetul Calarasi, la data de 27 mai 1950;
Temperatura minima absoluta s-a inregistrat la Intorsura Buzaului, la data de 9 martie 1952, cand a fost -31,4 grade;
Cea mai ploioasa luna de primavara a fost mai 1926, la Filipeni, judetul Bacau; Cea mai umeda zi de primavara a fost 23 mai 1926, tot la Filipeni; Cea mai asteptata primavara a fost in 1955, cand a nins la Campulung Moldovenesc pana la 31 mai;
In plina primavara, in anul 1964, la Satu Mare, au fost 8 zile cu chiciura si la Iasi s-a inregistrat acelasi fenomen in anul 1969.