Timpul de soluționare a unei cereri este de circa 15 minute. Până acum, au fost realizate teste tehnice între structurile implicate în acest proiect.
Cum au fost rezolvate aspectele controversate
De asemenea, ministrul a făcut o serie de precizări legate de dezbaterile din spațiul public, arătând că respectivele documente vor avea steagul și stema țării, iar adresa va fi înscrisă pe verso.
„Toate părţile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru – România şi stema României. Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuţii”, a precizat Lucian Bode.
În ceea ce privește grupa sangvină, Lucian Bode a spus că nicio instituție medicală nu ia în calcul grupa sangvină de pe cartea de identitate, ci o realizează în câteva secunde.
Referitor la discuțiile privitoare la sexul/genul posesorului, Bode a precizat că s-a optat pentru varianta „gen”. „Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european «gender» înseamnă «gen», dar, ca să nu avem absolut nicio discuție pe această temă, am scris în HG că în România prin «gen» se înțelege «masculin» și «feminin»”, a explicat ministrul de interne.
Programul-pilot pentru emiterea cărților electronice de identitate a demarat la Cluj-Napoca, pe 2 august, iar în cadrul lui vor fi emise 5.000 de asemenea documente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 10.04.2024, 14:00
Vroiau mai demult să emită cărți electronice dar greu Eu cred că mai durează