MENIU CAUTĂ
06 Iul. 2018 18:25

Produse congelate retrase din magazinele din România, după cazurile de contaminare cu listeria în Europa

Distribuie

Produse congelate retrase din magazinele din România. ANSVSA anunţă, vineri, că produsele congelate aparţinând companiei "Greenyard" au fost retrase de la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv pe cea din România. Măsura vine în contextul în care mai mulţi oameni cu murit după ce au mâncat porumb congelat provenit de la o fabrică din Ungaria. 

Produsele au fost retrase de la comercializare deşi deşi nu figurează pe lista de distribuţie a legumelor congelate contaminate cu bacteria Listeria Monocytogenes.

„În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei ‘Greenyard’, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei ‘Greenyard’ au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei”, se arată într-un comunicat al ANSVSA, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Autorităţii precizează că nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate joi de ANSVSA, care să implice şi România. De asemenea, nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească. Cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

Autorităţile europene au emis o alertă sanitară, după ce nouă oameni au murit infectaţi cu listeria, după ce au mâncat porumb congelat de la o fabrică din Ungaria. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.  Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Citește mai multe despre ansvsa și listeria pe Libertatea.

Comentarii