Ce festin pescăresc!

Pizza cu anchoa

Ingrediente: 4 blaturi de pizza, 400 g de roşii decojite, 100 g de anchoa în ulei, 200 g de mozzarela, ulei de măsline, sare, piper, oregano.

Preparare: Se pun blaturile de pizza pe masă şi se ung cu ulei de măsline. Roşiile se taie felii subţiri şi se aşază deasupra blaturilor. Mozzarela se taie sub formă de cuburi şi se aranjează uniform, din loc în loc, pe fiecare pizza, ca şi fileul de anchoa. Se asezonează cu ulei de măsline, piper, oregano şi sare (dacă mai este nevoie, având în vedere că fileul de anchoa este foarte sărat). Se bagă în cuptorul încins, la 250 grade Celsius, circa 20 de minute şi se scot când mozzarela este topită şi blatul bine copt.

3954-134461-1.jpg

 Borş de peşte

Ingrediente: capul şi coada de la un somn, capul şi coada de la un crap (pentru că au mai multă grăsime), 4 bucăţi de peşte alb (biban, şalău, roşioară etc.), 5 morcovi, o ţelină, două cutii de roşii decojite, 3 cepe, o legătură de pătrunjel, 5 linguri de ulei, o legătură de leuştean, o mână de orez, un ardei gras, un litru de borş, sare, delikat.

Preparare: Se curăţă legumele şi se toacă în funcţie de preferinţe. Se pun la călit în oala de ciorbă, cu cele cinci linguri de ulei, aproximativ 10 minute. Se adaugă apă, roşiile şi orezul spălat şi ales şi se lasă să fiarbă până se frăgezesc morcovii şi ţelina. Se scot urechile, pentru că sunt amărui şi abia apoi se pune peştele la fiert, în oala cu legume. Se lasă la foc mic încă aproximativ o jumătate de oră şi apoi se pune borşul. Se potriveşte de sare şi delikat. Când este gata, se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

EXCLUSIV. Interviu la Zürich cu Sepp Blatter, fostul șef al fotbalului mondial: „Dacă fata mea ar fi trebuit să se căsătorească, i-aș fi spus să-l aleagă pe Messi”
Recomandări
EXCLUSIV. Interviu la Zürich cu Sepp Blatter, fostul șef al fotbalului mondial: „Dacă fata mea ar fi trebuit să se căsătorească, i-aș fi spus să-l aleagă pe Messi”

3954-134462-2.jpg

 File de crap cu garnitură de legume julienne

Ingrediente: 6 bucăţi de file de crap de 7-8 cm, doi ardei graşi roşii, 3 castraveţi, 3 fire de praz, 3 morcovi, 5 linguri de ulei de măsline, o lămâie, sare, piper.

Preparare: Peştele se spală şi se condimentează, apoi se pune pe grătar şi se rumeneşte uniform, fiind întors de pe o parte pe alta cu ajutorul unei palete, pentru ca bucăţile să rămână întregi. Se spală bine legumele, morcovii şi castraveţii se curăţă de coajă, iar ardeii – de seminţe şi de codiţe. Prazul se taie în bucăţi de 6-7 cm lungime şi apoi pe lung, după modelul julienne (adică în fâşii subţiri). La fel se procedează şi în cazul celorlalte legume. Toate acestea se călesc într-o tigaie din teflon, cu ulei şi se amestecă frecvent cu o spatulă din lemn, ca să nu se lipească. Se pun sare şi piper după gust şi la final zeama de lămâie. Se servesc ca garnitură la fileul de crap.

Tot ce nu a căutat Agenția Națională de Integritate în conturile deputatului Apjok Norbert, „oaia neagră” de pe listele UDMR
Recomandări
Tot ce nu a căutat Agenția Națională de Integritate în conturile deputatului Apjok Norbert, „oaia neagră” de pe listele UDMR

3954-134463-3.jpg

 Orez cu legume şi fructe de mare

Ingrediente: două căni de orez cu bobul lung, 50 g de mazăre, o legătură de ceapă verde, un morcov, 100 g gamberi, 100 g calamari, 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper, delikat.

Preparare: Se curăţă morcovul, se fierbe 15-20 de minute şi apoi se taie sub formă de cubuleţe. Mazărea se fierbe doar 10 minute şi se scurge de apă. Separat se pune pe foc o crăticioară cu patru căni de apă (aceeaşi măsură folosită pentru orez), o lingură de ulei şi o linguriţă de delikat. Când începe să fiarbă apa se adaugă orezul spălat şi se lasă 10 minute, la foc mic, amestecând cât mai des. După aceea se ia cratiţa de pe foc şi se lasă acoperită 5-10 minute, pentru ca orezul să absoarbă toată apa. Separat, într-o tigaie din teflon, se pun două linguri de ulei, ceapa verde tocată mărunt, legumele fierte, gamberii, calamarii (congelaţi, proaspeţi sau conservaţi), sare şi piper după gust şi se călesc câteva minute, până scade toată apa, amestecând continuu cu o lingură din lemn. Orezul se pune într-un bol şi, după ce se adaugă legumele şi fructele de mare călite, se amestecă foarte bine. Se serveşte cald, cu sos iute sau de soia.

Dacă ești fost șef în ANAF și în CFR, poți să iei, fără să dai statului niciun ban, terenul bazei feroviare din Snagov, valorând zeci de milioane de euro?
Recomandări
Dacă ești fost șef în ANAF și în CFR, poți să iei, fără să dai statului niciun ban, terenul bazei feroviare din Snagov, valorând zeci de milioane de euro?

3954-134468-4.jpg

 Ouă umplute cu peşte roşu

Ingrediente: 10 ouă fierte, 10 linguri de maioneză, 100 g de file de peşte tip somon, sare, piper alb, mărar.

Preparare: Se spală ouăle foarte bine cu apă rece şi se fierb tari. Se ţin 10 minute în apă rece, ca să se dezlipească uşor coaja, apoi se curăţă şi se taie în două, pe lung. Se scot gălbenuşurile în- tr-un castron şi se pasează cu furculiţa. Se adaugă 8 linguri de maioneză, sarea, piperul după gust, fileul tocat cubuleţe şi mărarul tăiat mărunt, apoi se amestecă bine, până se omogenizează. Compoziţia se aşază în jumătăţile de albuş cu ajutorul unei linguriţe, astfel încât crema să depăşească puţin nivelul oului. Cu restul de maioneză se ornează ouăle umplute. Se aşază pe un platou, se pun frunzuliţe de pătrunjel şi se servesc reci.

3954-134466-5.jpg

 Sufleu de vinete cu pangasius

Ingrediente: două vinete, o cutie de roşii decojite, o ceapă, 5 linguri de ulei, 200 g caşcaval, câteva fire de pătrunjel, 6 bucăţi de file de pangasius, sare, piper.

Preparare: Se spală vinetele, apoi se taie, pe lung, în felii cu o grosime de cel mult un centimetru. Acestea se stropesc cu suc de lămâie ca să nu se înnegrească. Se spală ceapa, se taie foarte mărunt şi se căleşte într-o crăticioară, în 3 linguri de ulei. Când e rumenită se adaugă sare, piper, pătrunjel şi roşiile tăiate cubuleţe, împreună cu sucul din conservă. Se fierb 10-15 minute. Între timp, se unge tava de sufleu cu cele două linguri de ulei rămase, se condimentează fileul de peşte şi se taie caşcavalul în felii subţiri, apoi se aşază în formă, în straturi, felii de vânătă, felii de caşcaval, file de pangasius şi sos de roşii, astfel încât deasupra să rămână un strat de caşcaval. Se acoperă forma cu hârtie de aluminiu şi se coace la cuptor 50 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se scoate hârtia de pe vas, ca să se rumenească puţin caşcavalul şi se reintroduce la cuptor. Se serveşte cald.

Pont: Dacă nu-ţi plac vinetele, poţi folosi dovlecei la prepararea sufleului. Aceştia trebuie curăţaţi de coajă înainte de a fi tăiaţi.

3954-134467-6.jpg

( fotografii: Shutterstock)

Trucuri de la bucătari

✔ Ca să nu se lipească peştele de tavă atunci când îl prepari la cuptor, pune sub el un strat de felii de lămâie sau de rondele de ceapă;
✔ Peştele e bine să fie prăjit în cantităţi mici, pentru că reîncălzit nu mai are aceeaşi savoare;
✔ Evită să-l usuci atunci când îl prepari pe grătar. Pentru aceasta, îl poţi unge în timpul coacerii cu un ulei aromatizat şi îl poţi acoperi cu o folie de aluminiu, ca să-şi păstreze savoarea;
✔ Pentru prăjit, cei mai buni sunt peştii de talie mică (hamsii, sardine etc). Aceştia se pudrează doar puţin cu făină şi se introduc în baia de ulei încins, ca să nu se lipească.

Ora de gătit

Saramură de peşte

3954-134480-s1.jpg

Ingrediente: Ingrediente pentru două porţii: doi peşti, 3 roşii, doi ardei iuţi, 6 căţei de usturoi, o legătură de usturoi verde, câteva fire de pătrunjel, un cubuleţ de vegeta, o jumătate de lămâie, piper, sare.

3954-134482-p1.jpg 3954-134483-p2.jpg 3954-134484-p3.jpg
3954-134485-p4.jpg 3954-134486-p5.jpg 3954-134487-p6.jpg


Pasul 1:
Peştele se curăţă şi se aşază pe grătar, pe folie de aluminiu, ca să nu se lipească;

Pasul 2: Se pune o cană de apă pe foc. Când fierbe se adaugă pliculeţul de vegeta;

Pasul 3: Roşiile şi cei doi ardei iuţi se pun la copt pe o tablă;

Pasul 4: După ce se coc, roşiile se curăţă de coajă şi se pasează;

Pasul 5: Se zdrobesc cei şase căţei de usturoi;

Pasul 6: Peştele se aşază într-un platou şi se pun peste el roşiile pasate, usturoiul pisat, apa cu vegeta, usturoiul verde şi pătrunjelul tocate. Se asezonează cu lămâie tăiată felii şi se pun sare şi piper după gust.

Nu ai timp de gătit? Nu-i o problemă! Poţi cumpăra ceva gata preparat

3954-134492-c1.jpg
3954-134493-c2.jpg

( fotografii: Luminiţa Ivanra)

Urmărește-ne pe Google News
A înșelat-o vreme de 16 ani cu Vica Blochina, dar îi stă alături de peste 30 de ani. Cum arata soția lui Victor Pițurcă
GSP.RO
A înșelat-o vreme de 16 ani cu Vica Blochina, dar îi stă alături de peste 30 de ani. Cum arata soția lui Victor Pițurcă
ȘOC! Cât costă un show EROTIC cu Daniela Crudu! Sumele sunt HALUCINANTE
Playtech.ro
ȘOC! Cât costă un show EROTIC cu Daniela Crudu! Sumele sunt HALUCINANTE
O comună mică din România va deveni polul nuclear al Europei, însă localnicii nu ştiu nimic. "Ce construieşte?"
Observatornews.ro
O comună mică din România va deveni polul nuclear al Europei, însă localnicii nu ştiu nimic. "Ce construieşte?"
Horoscop 25 mai 2022. Săgetătorii își vor regăsi curajul de a privi realitatea în față și de a acționa conform noilor observații
HOROSCOP
Horoscop 25 mai 2022. Săgetătorii își vor regăsi curajul de a privi realitatea în față și de a acționa conform noilor observații
Tânărul care s-a prăbușit cu parașuta încurcată era elev al Aeroclubului din Târgu Mureș. A căzut de la peste 1.000 de metri
Știrileprotv.ro
Tânărul care s-a prăbușit cu parașuta încurcată era elev al Aeroclubului din Târgu Mureș. A căzut de la peste 1.000 de metri
ŞOC în Capitală! Marea vedetă a murit după ce a căzut misterios de la balcon: primele informaţii
Orangesport.ro
ŞOC în Capitală! Marea vedetă a murit după ce a căzut misterios de la balcon: primele informaţii
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”
PUBLICITATE
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”