MENIU CAUTĂ
, de Ovidiu Matache

Protest al angajaţilor Spitalului de Boli Infecțioase din Galați/ FOTO

Distribuie

Protest al angajaţilor Spitalului de Boli Infecțioase din Galați. Aproximativ 30 de angajaţi ai unității spitalicești gălățene au protestat, marţi, în curtea instituției, nemulţumiţi că în luna martie li s-au redus sporurile. Salariaţii, în special asistente şi infirmiere, s-au strâns la intrarea principală a unităţii medicale, având în mâini coli albe pe care scria "Grevă spontană".

Protestatarii reclamă că în urma aplicării legii salarizării unitare le-au scăzut veniturile.

„Sporul de calculator s-a luat; eu am mai puţin cu 300 de lei, faţă de luna februarie. Eu lucrez la registratură. Vor mai scădea însă în luna următore, dar avem rate”, a afirmat o asistentă.

O altă angajată a Spitalului s-a plâns, la rândul ei, că i-au scăzut veniturile cu circa 150 de lei.

„De la 25 la sută, sporul la noi asistentele acum este la 15 la sută, deci 10 la sută scădere sporul de infecţioase. Având în vedere că infecţioasele reprezintă un mediu contagios, ne punem în pericol şi noi şi familia. Deci la momentul acesta sporul a scăzut şi este relativ şi luna viitoare. Luna viitoare poate fi 5 la sută sau deloc, noi nu avem la momentul acesta stabilitatea financiară”, a afirmat asistenta.

Conducerea spitalului recunoaşte că s-au redus sporurile din cauza noilor reglementări, dar şi a timpului efectiv de lucru al angajaţilor.

„Nu am putut asigura 25 % pentru tot spitalul, nu am avut de unde; am zis am asigurat categoriile defavorizate ca măcăr să plece cu un salariu la fel cu cel avut în luna anterioară. Angajaţii de la registratura au pierdut; tot prin indenmnizaţia de hrană au luat mai puţin în funcţie şi de acum a lucrat. Eu nu pot acţiona în afara legii, eu am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri. Salariile li s-au dat mărite aşa cum prevede legea. Mai mult decât atât ce pot să fac…iar suma în care a trebuit să mă încadrez ţine şi de ordonatorul de credite”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita.

Protestul asistententelor şi infirmierelor a durat aproximativ o oră, activitatea în spital fiind parţial afectată deoarece pe o tură a lucrat o asistentă din trei.

Proteste similare au avut loc în ultimele zile în mai multe unități spitalicești din țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a reacționat după protestele spontane din spitale care au loc în ultima perioadă. Pintea a spus că a chemat managerii de spitale, pentru a avea o discuție.

Citește și: VIDEO/ Bucureștiul are peste 200 de străzi de pământ. În Capitală, ca la țară!

Comentarii