MENIU CAUTĂ

Putin și Erdogan au stabilit să organizeze o zonă demilitarizată în Siria la Ildib

Distribuie

Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au ajuns la un acord cu privire la crearea până în 15 octombrie a unei ”zone demilitarizate” sub controlul Rusiei şi al Turciei în regiunea Idlib, din Siria, anunță agențiile internaționale de presă.

Preșdintele rus a anunțat după o întâlnire cu Erdogan în stațiunea Soci, că ”Am decis crearea de-a lungul liniei de contact, începând cu 15 octombrie a acestui an, a unei zone demilitarizate de 15-20 km lăţime”.

Potrivit liderului de la Kremlin, această zonă va fi controlată de grupuri mobile de patrulare turce şi de poliţia militară rusă.

Data de 15 octombrie a fost aleasă pentru a oferi timp pentru evacuarea din zonă a armamentului greu, a tancurilor, a sistemelor multiple de rachete, a tunurilor și mortierelor etc.

Întâlnirea dintre preşedintele rus şi cel turc, la care a prevalat tema situaţiei din Idlib (nord-vestul Siriei), a durat în jur de patru ore şi jumătate.

În cursul dimineţii, părăsind Turcia, Erdogan afirmase că apelurile Ankarei la o încetare a focului în provincia Idlib nu au rămas fără ecou, vorbind despre câteva zile de calm relativ. ”Situaţia la Idlib este calmă de trei zile. Se pare că eforturile noastre au fost răsplătite. Dar nu suntem încă mulţumiţi”, a declarat el, subliniind că trebuie găsită o soluţie durabilă pentru a preveni un nou aflux de refugiaţi, scrie Agerpres.


Citește și: Vodafone concediază 1.700 de angajați pentru a-i înlocui cu roboți. Mulți dintre ei vor fi din România (Financial Times)


Citește mai multe despre Vladimir Putin și Soci pe Libertatea.

Comentarii