„Faptul că noi am reuşit să vaccinăm peste opt milioane de oameni este… pentru România, unde, din păcate, vaccinurile nu sunt bine văzute… nu numai cele de COVID, dar şi pentru alte boli. Eu zic că s-a făcut ceva dacă s-au vaccinat 8 milioane. Clar că este insuficient”, a declarat, luni seară, Raed Arafat, la B1TV.
Șeful DSU a mai precizat că reducerea numărului centrelor de vaccinare nu înseamnă că autorităţile s-au resemnat, ci că dimensionează resursele pe cerinţele populaţiei.
La acest moment, din păcate, populaţia crede că nu mai trebuie să se vaccineze pentru că deja avem varianta uşoară. Poate că nu e chiar aşa situaţia, nu ştim încă, nu ştim care va fi evoluţia. A rămas clar că vaccinarea protejează
Raed Arafat:
Arafat a mai atras atenția că 8 din 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă sunt nevaccinaţi, situaţia fiind similară şi în cazul deceselor.
România a atins pe 5 februarie pragul de peste 8 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză, iar în total, de la debutul campaniei de vaccinare, au fost complet imunizate 8.028.849 de persoane.
Bilanțul zilnic al vaccinării rămână însă unul scăzut. În ultima săptămână, puțin peste 11.000 de persoane au mers să se vaccineze fie cu prima doză, a doua sau doza booster, iar în ultimele 3 zile, au fost mai puțin de 9.000.
Săptămâna trecută, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că 171 de centre de vaccinare se vor închide în perioada următoare. Altele vor fi transformate în centre de testare.
Între timp, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că autoritățile se pregătesc pentru scenariul în care sunt ridicate restricțiile, „dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm spitalele”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro