MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 18:44

Raport al Băncii Mondiale. Copiii români vor avea cel mai scăzut capital uman din Europa până la vârsta de 18 ani

Distribuie

Copiii români născuți astăzi vor avea cel mai scăzut capital uman în Europa până la vârsta de 18 ani, dn cauza educației și îngrijirii medicale slabe, potrivit raportului "Proiectul privind capitalul uman", elaborat de Banca Mondială.

Indicele este conceput pentru a arăta capitalul uman pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să-l atingă până la vârsta de 18 ani. Indicele măsoară capitalul uman al generației următoare, definit ca suma capitalului uman pe care un copil născut în prezent se poate aștepta să o realizeze, având în vedere riscurile de sănătate precară și de educație slabă care există în prezent în țara în care trăiește acel copil, potrivit Băncii Mondială.

În anul 2018, în România, indicele capitalului uman (HCI) este de 0,60, pe o scală de la 0 la 1, mai mic decât în toate celelalte state membre UE și chiar mai mic decât în Georgia (0,61), Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Albania (toate cele 0,62) , Rusia (0,73) sau Serbia (0,76). HCI are trei componente: supraviețuirea (reflectă faptul că cei născuți astăzi trebuie să supraviețuiască până la începerea procesului de acumulare a capitalului uman prin educația formală), anii de școlarizare și sănătate adaptate la învățare (utilizează doi indicatori pentru sănătatea generală a mediului inconjurator).

Scorul scăzut al României este cauzat, în principal, slabei educații și sănătății

În ceea ce privește educația, indicele armonizat al rezultatelor învățării (reflectând calitatea educației) este 452 în România, comparativ cu 490 în Ucraina, 521 în Serbia și 538 în Rusia, scrie business-review.eu.

De asemenea, România are un scor scăzut de „rată de supraviețuire a adulților” (reflectând calitatea asistenței medicale), de 0,87, mai mic decât Macedonia, Serbia sau Kosovo. Potrivit experților Băncii Mondiale, prin îmbunătățirea abilităților, a sănătății, a cunoștințelor și a rezistenței – a capitalului lor uman – oamenii pot fi mai productivi, mai flexibili și mai inovativi. Investițiile în capitalul uman au devenit din ce în ce mai importante, deoarece natura muncii a evoluat ca răspuns la schimbările tehnologice rapide.

În pofida progreselor substanțiale, lacune semnificative în investițiile de capital uman au lăsat lumea prost pregătită pentru provocările viitorului. „Țările adesea nu investesc în capitalul uman, pierzând astfel oportunitatea de a crea un ciclu virtuos între capitalul fizic și cel uman și reducerea gradului se sărăcie. Ca răspuns la riscurile la adresa stabilității și prosperității generate de această subinvestiție, Grupul Băncii Mondiale a lansat Proiectul de capital uman (HCP) „, se arată în raport.

Citește și

Ovidiu Eftimie, de la Times New Roman, critică Libertatea în cazul celor două țigări de marijuana ale lui Claudiu Popa și Emmei Zeicescu

 

Comentarii