Mergi direct la conținut »
Raport privind incendiul din Colectiv, apărut la doi ani de la tragedie; Ministerul nu și-l asumă; Se cere comisie de anchetă în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Raport privind incendiul din Colectiv, apărut la doi ani de la tragedie; Ministerul nu și-l asumă; Se cere comisie de anchetă în Parlament

Raport privind incendiul din Colectiv, apărut la doi ani de la tragedie; Ministerul nu și-l asumă; Se cere comisie de anchetă în Parlament

Raport privind incendiul din Colectiv, apărut la doi ani de la tragedie, dar care nu este recunoscut de oficialii din Ministerul Sănătății. Opoziția cere o comisie de anchetă în Parlament, privind tragedia care a avut loc în urmă cu doi ani.

De Valentina Postelnicu,

Digi24 a intrat în posesia raportului întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv. Un raport care a fost finalizat la începutul acestui an, dar care nu a fost făcut public şi a rămas în sertarele Ministerului Sănătăţii.

România avea în 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienți cu arsuri grave

Potrivit Raportului, România avea în 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienți cu arsuri grave, în condițiile în care după incendiul de la Colectiv au fost zeci de astfel de cazuri. Chiar și așa, răniții grav au fost transferați la spitale din străinătate abia în urma presiunilor din partea familiilor și a publicului.

Lipsa Planului Alb – breșă majoră de siguranță a bolnavilor. Au fost spitale care au anunțat că au declanșat Planul Alb, dar la nivelul Direcției de Sănătate Publică nu există o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existența unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă. Realocarea urgențelor către alte spitale care nu erau implicate în îngrijirea răniților – lucru care nu s-a întâmplat. Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană și mai puțin datorită unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale și exersat prin simulări. Comunicarea s-a făcut haotic, necontrolat, atât la nivel central, cât și la nivel de spitale”, se arată în raport.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

Pe de altă parte, se arată în raport, niciun spital din țară nu îndeplinea condițiile pentru internarea marilor arși, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu arsuri.

De altfel, mulți dintre cei răniți au murit din cauza infecțiilor cu bacterii luate din spitale.

În raport se arată: „Problemă majoră, lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecții. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. În foile de observație ale pacienților nu sunt buletine de gazometrie sanguină, nu se poate aprecia câți dintre pacienți au avut intoxicație cu fum și arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon în primele ore după internare. Majoritatea celor decedați la club au avut concentrații ridicate de cianuri”.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Breșă majoră de siguranță a pacienților. Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare, rapid după internare, cu bacterii și germeni multirezistenți provenind din mediul spitalicesc”, potrivit documentului finalizat în decembrie 2016 și înregistrat la Ministerul Sănătății în data de 4 ianuarie.

Alte probleme identificate: „Comunicare de criză cu familia. Sunt familii cărora nu li s-a spus că pacientul este în moarte cerebrală, iar asta a dus la tensiuni și acuzații ulterioare”.

Ce spune Ministerul Sănătății: Nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conțină informații privind intervenția autorităților sanitare în cazul “Colectiv”

„La Ministerul Sănătății nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conțină informații privind intervenția autorităților sanitare în cazul “Colectiv”. Un astfel de document nu se regăsește nici în Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniștri în data de 5 ianuarie 2017, atunci când coordonarea Ministerului Sănătății a fost preluată de către ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu, a anunțat Ministerul, după apariția raportului. 

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România
Recomandări

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România

MInisterul mai spune că nu e singurul document pe care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare, fapt pentru care în prezent există o cercetare în curs a instituțiilor abilitate.

”Precizăm că, anul acesta, Ministerul Sănătății a făcut pași importanți în tratarea pacienților arși grav. În prima parte a mandatului, ministrul Sănătății, prof.dr.Florian Bodog a reglementat, în premieră, modul de organizare și funcționare a centrelor de arși, prin aprobarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri care a fost elaborat în colaborare cu Comisia de specialitate. De asemenea, au fost demarate procedurilepentru construirea a 4 centre destinate tratării marilor arși. În paralel, sunt începute și procedurile de achiziție pentru dotarea cu echipamente specifice a centrelor existente din Timișoara și Iași. În anul 2017, Ministerul Sănătății a plătit aproximativ 500 000 de euro pentru 23 pacienți care au suferit arsuri în incendiu de la Colectiv și care se mai află în tratament.”, se precizează în comunicat.

PMP cere comisie parlamentară de anchetă pe Colectiv

Prim-vicepreședintele PMP Eugen Tomac cere o comisie parlamentară de anchetă pentru tragedia de la Colectiv.

”În memoria victimelor de la Colectiv şi în semn de respect pentru familiile acestora şi pentru supravieţuitori, cerem constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru tragedia de la Colectiv. Suntem datori să restabilim adevărul cu privire la evenimentele care au avut loc în 30 octombrie 2015 şi, în acelaşi timp, trebuie să facem tot ce e omeneşte posibil ca asemenea nenorociri nu se mai întâmple. Sunt revoltat că, la doi ani de la drama care a îndoliat o ţară întreagă, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ascunde sub preş un raport pe cazul Colectiv, prefăcându-se că acest raport nici măcar nu există”, a scris el.

64 de tineri au murit în clubul Colectiv

Pe 30 octombrie 2015, artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbay to Gravity au cauzat moartea a 64 de tineri aflați în clubul Colectiv din Bucureşti. Alte câteva zeci au supraviețuit, însă trăiesc zi de zi cu rănile rămase, cu inimile îngreunate de dorul celor pe care i-au pierdut și cu ambiția de a face orice e nevoie pentru ca nimeni să nu mai treacă printr-o asemenea nenorocire. La începutul lunii mai 2017, Tribunalul București a decis luni că dosarul Colectiv, în care sunt judecați patronii clubului, să fie reunit cu cel în care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Citește și: Raport devastator al Comisiei Europene: Guvernul nu are de gând să reducă deficitul bugetar, vrea să modifice Pilonul II de pensii și are nevoie de acordul UE pentru split TVA

Close
Închide
  Close