MENIU CAUTĂ
, de Alexandra Ariciu

RĂZBOIUL POLITIC în presa străină. Cum se vede de-afară bătălia sângeroasă de la Bucureşti

Distribuie
  • Noua coaliţie de centru-stânga, aflată la putere în România, a lansat o ofensivă, marţi, în războiul cu preşedintele de centru-dreapta, revocând preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat drept „lovitură de stat” de opoziţie, scrie AFP. Acxeste informaţii au fost preluate, în aceeaşi factură de toate publicaţiile de pe teriotoriu francez. (Le Parisien, Le Nouvel Observateur, L’Express, Le Point)
  • Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premierul de stânga Victor Ponta că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.
  • Associated Press, preluată de numeroase publicaţii şi posturi de televiziune americane sau din Asia, relatează că ambasadorul Statelor Unite în România şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la ameninţările la adresa „independenţei instituţiilor democratice” în această ţară din estul Europei, unde premierul şi preşedintele sunt implicaţi într-o luptă de putere înveninată.
  • Agenţia Reuters, care abordează pe larg subiectul, concentrându-se în special pe îngrijorările manifestate de Curtea Constituţională şi pe acţiunile celor două tabere aflate în conflict, citează analişti care susţin că acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare de decizii şi a amânat reforme importante convenite în cadrul acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.
Comentarii