„Respingerea cererii noastre de extrădare a lui Bülent Kenes este o măsură foarte negativă. Participanţii la puci trebuie extrădaţi în Turcia. Nu vrem să mai auzim vorbe din partea Suediei sau a Finlandei, ceea ce vrem sunt măsuri concrete”, a declarat șeful diplomației de la Ankara, referindu-se la tentativa de lovitură de stat din vara anului 2016.
Turcia este una dintre cele două state care nu au ratificat până acum aderare Suediei și Finlandei la NATO, expluzarea unui număr de opozanți fiind una dintre condițiile puse de Ankara celor două țări. Cealaltă țară, Ungaria, a anunțat că va ratifica aderarea statelor nordice la începutul anului viitor.
La începutul lunii decembrie, Suedia a expluzat un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune considerată de Turcia ca fiind o mișcare teroristă.
„Dacă ei credeau că după (această expulzare) vom renunţa la cererile noastre, nu era realist”, a atras atenția Cavusoglu.
Bülent Kenes, în vârstă de 53 de ani, fost redactor-șef al cotidianului Zaman, este acuzat de autoritățile turce că a fost complice la tentativa de puci care a avut loc în urmă cu șase ani.
Curtea Supremă de la Stockholm a constatat luni, 19 decembrie, că există „mai multe obstacole” în privința extrădării lui Bülent Kenes.
„Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Aşadar, nu are loc o extrădare”, a explicat judecătorul suedez Petter Asp.
Foto: EPA
seaman651 • 21.12.2022, 07:36
Fratiorul lui Putler mai mic si mai... sarac cu duhul ar trebui sa lase altuia conducerea unui stat, pentru ca in mod clar el nu mai este capabil. Ma mira inactivitatea turcilor, care-l mai suporta, in ciuda masurilor care clar apartin unui nepriceput.