MENIU CAUTĂ
, de Răzvan Mihalașcu

Repatrierea românilor morți în statele UE ar putea fi decontată de statul român. Prevederile proiectului unor parlamentari PMP

Distribuie

Deputații PMP Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă au depus la Senat o inițiativă legislativă prin care statul român ar putea deconta repatrierea cetățenilor români decedați în țările membre ale Uniunii Europene. Proiectul ar veni în sprijinul românilor cu venituri ce nu depășesc un salariu mediu net.

„Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene, la cererea familiei Prevederile prezentei legi se aplică doar cetăţenilor români care înregistrează venituri care nu depăşesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul de Statistică la momentul decesului. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor redacta mormele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi, în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, reiese din propunerea legislativă ce vizează decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul UE, conform Mediafax.

Inițiatorii proiectului legislativ, deputații PMP Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, spun că românii nu-și pot permite, în cele mai multe dintre cazuri, să repatrieze o persoană apropiată care a murit în străinătate întrucât costurile pentru repatriere sunt prea mari.

„Conform unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la finalul lui 2016 privind migraţia la nivel internaţional, România ocupă locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării. Cifrele ONU susţin că 3.4 milioanme de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populaţie, România fiind una din ţările cu cea mai mare emigraţie. Rata de migraţie este direct proporţională şi cu numprul de decese ale românilor în străinătate. MAE arată că anual se înregistrează câteva mii de decese la nivelul diasporei române.Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinptate, statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De regulă, acestea sunt estimate între 3.000 şi 6.000 de euro, cu mult peste posibilităţile materiale ale rudelor decedaţilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Parlamentarii PMP mai spun că, prin acest proiect, vor să îi sprijine pe românii care nu dispun de bani în momente dificile.

„Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40% din români, conform ultimului barometru Eurostat din 2017”, precizează inițiatorii proiectului.

În expunerea de motive, autorii proiectului au menționat și date statistice referitoare la românii care au salariul mimim pe economie şi salariul mediu.

„INS a prezentat la mijlocul anului 2018 faptul că 46 % dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 600 de euro, aproximatic echivalentul salariului mediu pe economie, reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă cele ale înmormântării în ţară”, mai indică proiectul de act normativ.

Proiectul legislativ privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene a fost înregistrată la Senat, ca prim for sesizat. Camera decizională este Camera Deputaţilor.

Cel puțin 2.500 de români mor anual în străinătate. O repatriere din vestul Europei costă aproximativ 7.000 de euro, iar una din altă zonă a lumii poate ajunge la 15.000 de euro.

În decembrie 2017, Libertatea a inițiat campania „Români până la moarte”, o serie de reportaje despre românii care mor în străinătate. Reporterii Libertatea au relatat despre trupurilr românilor care zac în morgile din Spania și Italia. Autoritățile statului român spun că nu au cum să ajute familiile care vor să-i aducă pe cei dragi acasă. A fost invocată legislația în vigoare, una care privează pe rudele celor decedați de singurul sentiment care le permite să meargă mai departe: împăcarea.


Citește și:

Românii din muzeul Nobel. Patru biografii cu rădăcini în Transilvania și Moldova stau laolaltă cu nume imense ale istoriei planetare


 

Comentarii