Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > REPORTAJ | Bisericile din Șumuleu, monumente istorice, au rămas deschise peste noapte pentru a-i adăposti pe credincioși

REPORTAJ | Bisericile din Șumuleu, monumente istorice, au rămas deschise peste noapte pentru a-i adăposti pe credincioși

Fecioara sculptată în lemn de arțar de mâini anonime, acum mai bine de jumătate de mileniu, i-a apărat pe credincioșii din regiune de invaziile tătare și turce. Acum statuia făcătoare de minuni le surâde celor veniți să se roage împreună cu Papa Francisc. Suveranul Pontif ajunge astăzi, în a doua zi a vizitei sale în România, la Sanctuarul de la Șumuleu-Ciuc.

De Maria Andrieș, Eli Driu (foto),

Femeia îmbrăcată în soare, ăsta e numele secret al statuii Maicii Domnului aflată în catedrala din Șumuleu Ciuc. La picioarele acestei mame făcătoare de minuni, s-au adăpostit, în seara de vineri, pelerinii care nu au găsit loc de cazare.

Și-au lăsat rucsacurile lângă piedestal, și-au întins păturile pe treptele de piatră și au dormit. În bănci, alți pelerini cântă imnuri, alții dorm cu capul pe pupitru, cu hainele ridicate peste cap, ca o plapumă.

Imnuri între rugă și somn

Șumuleu, care în turcă înseamnă brădet, pare un cartier de polițiști și jandarmi. Credincioșii s-au dus în pensiuni, în localitățile învecinate, sau în bisericile rămase deschise, pentru a-i găzdui. E ceață și liniște.

Câteva sute de metri mai încolo, la Biserica Sfântul Petru, un cor repetă cântece despre Fecioara Maria. Sunt vreo douăzeci de oameni, de toate vârstele, prinși undeva între veghe și somn, muzica pare că vine de dincolo de ei.

“Noi ne-am pierdut puțin simțul adorării”, comenta Papa Francisc, despre catolicii din zilele noastre.

La Șumuleu, nu s-a pierdut nimic, de sute de ani, de când se fac pelerinaje. Dimpotrivă, adorația a sporit, astfel încât un cartier cu 1.500 de locuitori adună, anual, sute de mii de catolici, în ziua de Rusalii.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

La izvoarele de lângă dealul de rugăciune curge apă minerală, lângă catedrală s-au întins corturile de prim-ajutor.

Străzile, parțial asfaltate, potecile prin pădure, spre altarul de sub cer, chioșcurile cu pliante și cărți de imnuri așteaptă, de la primele ore ale dimineții marea de oameni din toate colțurile Europei.

Șumuleu-Ciuc

Citește și:

FOTOREPORTAJ DOCUMENTARIA / Ziua de dinaintea marii sărbători. Cum s-a pregătit Șumuleu-Ciuc să devină, pentru câteva ore, cel mai important loc din România

Close
Închide
  Close