Mergi direct la conținut »
REPORTAJ VIDEO/ PLUS, partidul abia intrat pe scena politică şi care vrea să câştige alegerile din 2020
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > REPORTAJ VIDEO/ PLUS, partidul abia intrat pe scena politică şi care vrea să câştige alegerile din 2020

REPORTAJ VIDEO/ PLUS, partidul abia intrat pe scena politică şi care vrea să câştige alegerile din 2020

PLUS, partidul nou înființat în urma eşecului înregistrării Mişcării România Împreună, şi-a ales, sâmbătă, preşedintele, în cadrul Convenţiei Naţionale. Într-o atmosferă destinsă, cu discursuri pozitive, şi fără atacuri la actuala Putere, cei peste 1.500 de membri PLUS veniţi la Bucureşti au votat, printr-un sistem electronic care le-a dat ceva bătăi de cap, unicul candidat la funcţia de preşedinte: Dacian Cioloş.

De Valentina Postelnicu,

Văzut nu doar ca lider, ci ca mijloc de propulsare a formaţiunii, pe scena politică, Dacian Cioloş este considerat în noul partid „locomotiva” la alegerile europarlamentare şi chiar viitor preşedinte al României, sau, de ce nu, din nou premier.

După doi ani de stat pe margine, Dacian Cioloş, votat cu 99% din voturi, de membrii PLUS,  va da primul examen în faţa electoratului în luna mai, la alegerile europarlamentare. Partidul are, deocamdată, 8.000 de membri, şi niciun fel de structură în teritoriu.

Partid nou, organizare proastă. Membrii PLUS au stat în ploaie pentru a-şi cumpăra de mâncare

Faptul că PLUS a fost înfiinţat în grabă s-a văzut şi în organizarea Convenţiei Naţionale, care s-a anunţat de la început un eveniment de peste 6 ore, la Romexpo. Sistemul de vot electronic a dat rateuri, iar delegaţii au fost nevoiţi să repete întreg procesul de vot de mai multe ori.

În cele din urmă, după mai bine de o oră, au reuşit să voteze toţi cei din sală.

Şi organizarea a lăsat de dorit. Membrii PLUS, veniţi unii dintre ei din ţară, au stat minute în şir la cozi, în ploaie,  pentru a-şi putea cumpăra un sandviş, sau o cafea, Iar preţurile, la tarabele special instalate în afara sălii Convenţiei, erau destul de mari: 7 lei o Apă plată, 10 lei o clătită, 8 lei un suc.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

Dar PLUS are ambiţii mari. Dacian Cioloş a anunţat, de la tribuna Convenţiei, că vrea ca la alegerile parlamentare din 2020, partidul său să dea majoritatea în Parlament. Iar mai apoi să se apuce de o reformă a statului, dar şi de una Constituţională, de o revizuire a legii fundamentale.

Acest moment e doar un început. Am suferit suficient de sentimentul neputinței. De azi, nu numai că nu mai suntem singuri, dar vedem clar ce avem de făcut. Și e simplu: să avem curajul să fim noi înșine, să fim convinși că nu depindem de alții. Am decis să mă implic pentru că nu există altă soluție. Acest partid nu este un scop în sine, ci este un mijloc. Un mijloc de a ne implica şi un mijloc prin care trebuie să mergem mai departe„, a spus Cioloş, de la tribuna Convenţiei.

Iar modul lor de a face politică pare, din start, unul atipic. „De astăzi, vom vorbi mai puțin despre ce fac ei și mai mult despre ce facem noi, oamenii care vor altceva pentru România„, a spus Vlad Voiculescu, motivând lipsa de atacuri, în Convenţie, la adresa actualei Puteri.

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”
Recomandări

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

 

Într-o clasă politică condusă de partide vechi, precum PSD şi PNL, şi doar câteva partide mici: ALDE, USR, PMP şi UDMR, apariţia unui nou partid aduce, inevitabil, şi întrebarea: Ce şanse are să se impună?

Ce înseamnă PLUS? Testul denumirii partidului, picat de unii dintre noii membri

Membrii PLUS nu ştiu încă toţi de la ce vine abrevierea partidului lor. Însă ştiu foarte bine că noua formaţiune este altceva, faţă de partidele actuale.

I-am întrebat pe membrii PLUS, mulţi dintre ei intraţi pentru prima dată în politică, ce aşteptări au de la noul partid.

„De ce PLUS? Pentru că nu există alternativă, în momentul de faţă, în politica din România. Actuala clasă politică nu scoate oameni noi în faţă”, ne-a spus unul dintre delegaţii prezenţi la Romexpo.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

„Este altceva, nu este ceva ce am mai avut până acum în politică. Este un partid care vrea binele ţării, înainte de binele partidului”, ne-a spus o delegată la Congresul PLUS.

O altă membră PLUS ne-a spus că noul partid a strâns în jurul lui nu neapărat nehotărâţi, cât nemulţumiţi cde actuala clasă politică. „Nu sunt destule partide, pentru că sunt multe bucăţi de societate care nu sunt reprezentate sau reprezentate foarte simplist”, a spus ea.

Membrii PLUS îl văd pe Cioloş nu doar viitor preşedinte, ci şi ca un bun premier. „Cred că este exact omul de care avem nevoie, după degringolada de până acum. Practic, e nevoie să vină cineva, să pună piciorul în prag şi să spună: Opriţi nebunia, nu se mai poate”, a spus o membră PLUS.

„Pentru mine, PLUS înseamnă speranţă, ne-a mărturisit o altă delegată”.

Citeşte şi: Ce efecte produce creșterea euro: la o rată de 300 de euro plătim 960 de lei în plus pe an față de 2017; pentru un Logan dăm 1.960 de lei suplimentar

Close
Închide
  Close