09 Feb. 2010 17:44

Sindromul inimii frânte nu este o simplă metaforă

Distribuie

Anumite schimbări se produc la nivelul miocardului după o despărţire traumatizantă sau după decesul unei persoane dragi, putând avea repercusiuni grave sau chiar fatale asupra stării de sănătate, demonstrând astfel că sintagma "a avea inima frântă" nu este doar o metaforă, relatează online.wsj.com.

„Sindromul inimii frânte”, care îi afectează în special pe cei care şi-au pierdut de curând partenerii de viaţă sau pe cineva drag din familie. Această maladie misterioasă imită simptomele unui infarct, fără să aibă însă vreo legătură cu cauzele reale ale acestei maladii cardiace coronariene.

Sindromul inimii frânte este cauzat, în general, de o emoţie acută sau de o traumă fizică, în urma cărora organismul eliberează o cantitate prea mare de adrenalină, care copleşeşte inima. Această „injecţie” cu adrenalină are ca efect blocarea ventriculului drept, principala cameră de pompare a inimii, întrerupând ciclul de contracţii şi împiedicând transportul sângelui în organism.

Fenomenul reprezintă un adevărat „şoc” pentru inimă, explică Scott Sharkey, cardiolog la Minneapolis Heart Institute. „Seamănă cu un infarct, cauzat însă de stres, nu de un blocaj al arterelor”.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Andreea Bălan a descoperit secretul unei căsnicii fericite
Loading...
Comentarii