MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 16:17

Restituirea donaţiilor pentru Cumințenia Pământului se amână pentru 2019. Până la ce dată trebuiau dați înapoi banii

Distribuie

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanță de urgență prin care a stabilit un nou termen pentru restituirea donațiilor pentru Cumințenia Pământului. Procedura de restituire a banilor trebuia finalizată până pe 31 decembrie 2018. Executivul a decis, însă, ca oamenii implicați în campania de donație pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși să primească sumele înapoi anul viitor.

Restituirea donațiilor presupune implicarea, alături de Ministerul Culturii, a unor societăți private cu care autoritățile au încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor.

Din acest motiv, reprezentanții Guvernului susțin că este nevoie ca termenul legal instituit să fie amânat în cursul anului 2019.

În lipsa acestor măsuri legislative luate în regim de urgenţă, impuse de o situaţie extraordinară, imprevizibilă, ar fi existat pericolul de a nu putea fi finalizată în totalitate returnarea donaţiilor şi, astfel, în consecinţă, pericolul de a fi prejudiciaţi donatorii. Nu ne puteam permite așa ceva, a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, conform unui comunicat emis de Ministerul Culturii.

Potrivit OUG 117/2017, termenul pentru restituirea donațiilor pentru Cumințenia Pământului era până pe data de 31 decembrie 2018.

Până în prezent, Ministerul Culturii și Identității Naționale a restituit suma de 359.473 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei.

Termenul inițial pentru restituirea sumelor donate pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului era de 31 decembrie 2018.

Cei care au donat prin depunere de numerar la sediile instituțiilor de credit și prin mandat poștal, trebuie să trimită la adresa [email protected], o cerere de restituire, însoțită de copii ale documentelor de plată și de documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate. Persoanele care și-au schimbat contul bancar sau doresc restituirea banilor în alt cont trebuie să completeze și ei aceeași cerere.


Citește și FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin  noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”


 

Citește mai multe despre cumintenia pamantului, donatii și guvern pe Libertatea.

Comentarii