MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 07:00 , de Cătălin Hopulele

FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”

Distribuie

Două instituții, aceeași localitate. În timp ce drumul care duce la Primăria ieșeană Ion Neculce este asfaltat cu pavele, accesul spre școala din satul Prigoreni, care ține de comună, e impracticabil din cauza noroiului până la genunchi. Părinții școlarilor sunt revoltați de situație, dar primăria are o explicație.

Primăria comunei ieșene Ion Neculce a accesat circa 19 milioane de lei prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), ca să construiască o școală nouă în curtea celei vechi din satul Prigoreni, extrem de degradată.

Părinții copiilor sunt însă revoltați că școlarii de clasele I – IV trec zilnic pe lângă șantier, unde noroiul acoperă trotuarele spre școală sau spre grupul sanitar din curte.

În Prigoreni, ca și în celelalte sate ale comunei Ion Neculce, găsești asfalt și unde nu te aștepți. Primăria a obținut, prin PNDL,  suficiente fonduri cât să asfalteze majoritatea ulițelor din satele mai mari ale comunei.

Însă așa cum a reușit să pună asfalt pe cât mai multe străzi, cât și un pavaj care ține noroiul departe de intrarea în Primărie, administrația locală nu s-a pregătit cum trebuie pentru șantierul deschis în curtea școlii vechi.

Părinții elevilor din sat se plâng că în fiecare zi copiii lor nu doar că ajung plini de noroi în școală, ci se murdăresc și când ies în curte să meargă la grupul sanitar.

De la intrarea în curtea școlii și până la clădire este un trotuar de circa 30 – 40 de metri, acoperit de noroi, care trece chiar pe lângă șantier.

Cum răspunde conducerea școlii: „Facem o școală nouă, suntem în șantier, care e delimitat conform legii, nu are utilajul pe unde să intre prin altă parte ca să ajungă la locul unde se fac lucrările. Nu au avut cum să facă alt circuit cu utilajele lor ca să aducă pământ la fundație. Au trecut pe acolo, am vorbit cu constructorul să iasă să niveleze înapoi pământul, dar, fiind ud, nu va ieși nimic până nu termină lucrările”, a declarat Adrian Rusu, directorul Școlii Gimnaziale Constantin Teodorescu, din Războieni, de care aparține și unitatea școlară din Prigoreni.

Școală nouă, cu grupuri sanitare în interior

Acesta speră să se termine lucrările în vara anului viitor și să aibă o școală modernă, de 600 de metri pătrați, cu cinci săli de clasă, cabinet medical, cancelarie și teren de sport.

Dacă lucrările vor fi terminate în vara anului viitor, copiii vor începe în noua clădire cursurile din toamna anului 2019, la acest moment fiind turnată fundația pentru noua clădire.

„Ne legăm de niște lucruri absurde!”

Întrebat de ce nu a amenajat și curtea înainte, de ce nu a creat o cale de acces astfel încât copiii să nu meargă prin noroi, primarul comunei Ion Neculce, Gheorghe Văleanu, a spus că, din punctul său de vedere, nu a existat nici o soluție.

„Cum să construim altfel? Cu ce să cărăm materialele, cu elicopterul? Odată ce ești în construcție, nu are cum să fie și totul lună. Acolo a intrat o mașină care a adus materialele unde se toarnă fundația. Se plâng oamenii că li se înnoroiază copiii? Haideți să mergem la ei acasă să vedem dacă au noroi în curte. Ne legăm de niște lucruri absurde, când dai cu var în casă nu murdărești, că vrei, că nu vrei, peste tot? Ce să fac, să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni?”, a spus Gheorghe Văleanu.

Citește și:

EXPERIMENT LIBERTATEA. Unde fugim când sună alarma? Buncăre private și subsoluri abandonate din anii 90

Loading...
Comentarii