Mergi direct la conținut »
Rise Project: Prin ce paradisuri fiscale a fost plimbată șpaga de un milion de euro care a ajuns la Bogdan Olteanu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Rise Project: Prin ce paradisuri fiscale a fost plimbată șpaga de un milion de euro care a ajuns la Bogdan Olteanu

Rise Project: Prin ce paradisuri fiscale a fost plimbată șpaga de un milion de euro care a ajuns la Bogdan Olteanu

Banii pe care Bogdan Olteanu i-ar fi primit pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării s-au plimbat prin mai multe companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu. Rise Project a obținut documentele firmei din ale cărei conturi ar fi fost scoasă șpaga cash. Căsuța poștală din Delaware, Statele Unite, era operată de Ionuț Adrian Eftime, fost angajat al mogulului și denunțător în acest caz.

Încă din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, primesc puteri depline de reprezentare și administrare a companiei offshore IT & Media Production, înregistrată în statul american Delaware, menționează Rise Project. Tote informațiile din acest material aparțin acestei surse.

Societatea este căsuța poștală din conturile căreia provine milionul de euro pe care Eftime Jr. i l-ar fi predat lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii DNA susțin că sursa inițială a banilor a fost un alt offshore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de tandemul SOV-Liviu Luca în mai multe afaceri.

Circuitul banilor între Demera Investments și IT & Media Production, așa cum îl arată documentele celei din urmă, a presupus mai multe etape de “albire” a banilor.

Actele

Printr-un artificiu care se numește “Tantiemă”, adică o soluție financiară prin care patronii de offshore scot bani lichizi din firme, justificând că sumele reprezintă indemnizații proprii de management. Două astfel de operațiuni pe hârtie au direcționat un milion de euro spre Ionuț Adrian Eftime.

Prima a fost parafată pe 3 ianuarie 2008, prin cooptarea formală a lui Ionuț Adrian Eftime în boardul executiv al unei alte societății offshore (Narfalk Debit Service and Factoring din Cipru). Aceasta s-a angajat să-l plătească pe Eftime cu 400.000 de euro pentru activitatea sa în firmă pe tot anul 2008. Plata urma să fie făcută printr-un offshore diferit – Laveco Group din Noua Zeelandă.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

O lună mai târziu, pe 20 februarie 2008, Eftime este băgat și în boardul KLG Debit Service and Factoring Limited (Cipru) și primește 600.000 de euro.

Cele două firme în conducerea cărora a fost introdus Eftime sunt instrumente tradiționale în zeci de scheme evazioniste ale consultanților offshore la care a apelat gruparea SOV. Aceste firme aveau rol de acționar nominal, de fațadă, în mai multe afaceri cu beneficiari diverși, investigate ulterior de Fisc și procurori. Mai mult, Laveco Group, care l-a plătit pe Eftime cu 400.000 de euro, era chiar firma-mamă a strategilor financiari. Prin Laveco își contractau clienții pentru care prestau apoi servicii offshore.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Carăușul mitei

Ionuț Adrian Eftime este fiul lui Ion Eftime, un afacerist ploieștean, fost lider de sindicat la Petrom și fost patron al radio-televiziunii locale Alpha TV. Soția acestuia a lucrat la Palatul Cotroceni până în 2010.

Eftime Jr. a fost arestat prima dată în noiembrie 2010 într-un dosar-mamut de spălare de bani, pentru o gaură de 8 milioane de euro în contabilitatea Petromservice – firma sindicaliștilor din Petrom, preluată de tandemul SOV-Liviu Luca.

Împreună cu Ionuț Adrian Eftimie a fost arestat și consultantul offshore Lazslo Kiss. Eftime Jr. a fost condamnat definitiv la șase ani și patru luni de închisoare în acest caz. Anterior, el fusese desemnat de SOV să administreze trustul Realitatea Media – firmă pe care funcționa inclusiv Realitatea TV. blaga nunta 1

Ionuț Adrian Eftime l-a denunțat pe Bogdan Olteanu la DNA, arătând că s-a întâlnit cu acesta în octombrie 2008, la sediul PNL, unde i-ar fi dat mita cash pentru numirea lui Liviu Mihaiu în post.

Banii fuseseră scoși din conturile bulgărești ale firmei offshore IT & Media Productions Ltd (Delaware), instrument utilizat și în devalizarea fostei Petrom Service. RISE Project a dezvăluit că aproape 2,8 milioane de euro din cele 8 delapidate de la Petromservice au sfârșit în același cont din Bulgaria al IT & Media Productions Ltd.

Close
Închide
  Close