”În calitate de membru al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din cadrul Parlamentului European, Gabriela Zoană a ținut să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește situația româncelor aflate la muncă în fermele și serele italiene. Aceasta a atras atenția colegilor din cadrul Parlamentului European în legătură cu abuzurile la care aceste femei sunt supuse zilnic, în legătură cu lipsa condițiilor adecvate de muncă, neprimirea salariului la timp, lipsa mijloacelor de transport de la ferme către comunitățile locale învecinate”, a transmis Gabriela Zoană.

Europarlamentarul precizează că ”femeile românce lucrează în condiții improprii în Italia, în special în Sicilia”.

”Există date conform carora angajatorii italieni comit abuzuri și le supun unor tratamente care intră sub incidența legilor penale italiene și internaționale. Avem de-a face cu condiții inadecvate de muncă, cu condiții groaznice de locuit, cu neplata salariilor la timp, cu abuzuri fizice, psihice și sexuale. Femeilor le este teamă să depună plângere, dar aceste aspecte pe care le semnalez acum sunt extrem de ușor de constatat la o simplă verificare a autorităților în serele și fermele din Sicilia și din întreaga Italie. Sper că semnalul meu de alarmă va avea un ecou suficient de puternic iar autoritățile italiene vor lua măsurile legale ce se impun”, a afirmat eurodeputatul.

Datele statistice arată o situație îngrijorătoare: în Italia trăiesc în jur de 1 milion de români, dintre care doar aproximativ 600.000 sunt angajați cu forme legale; autoritățile italiene nu au o statistică estimativă privind cati dintre români muncesc ‘la negru’, dar în fiecare zi, angajați legal sau nu, mii de români sunt abuzați de angajatorii care îi forțează să lucreze in condiții improprii, profitând de legislația discriminatorie din țările respective.

Nu puține sunt cazurile în care femeile sunt obligate să muncească chiar și câte 12 ore pe zi în căldură, fără apă și fără mâncare. Uneori nu primesc bani și sunt cazuri în care femeile au fost obligate de patroni să întrețină relații sexuale.

”Dacă până acum nu au fost impuse măsuri concrete cu privire la apararea drepturilor femeilor, e cazul să luam atitudine și să priorizăm identificarea și rezolvarea legală a unor astfel de situații în maximă urgență”, a mai declarat europarlamentarul roman Gabriela Zoană.

În urmă cu un an, în urma unui jaf care a avut loc în zona zonă Monteroni din orașul Ladispoli, în care principalii suspecți au fost un grup de romi, consilierul local Giovanni Ardita a postat un comentariu dur pe pagina sa de Facebook, spunând că românii și țiganii ar trebui alungați în șuturi peste graniță, scrie terzobinario.it.

Postarea a provocat revoltă în rândul comunității române din Italia, dar nu numai și a dus la o dezbatere politică pe tema utilizării rețelelor sociale de către consilierii locali pentru a transmite anumite mesaje.

Citește și ANALIZĂ/ Plângerea lui Orban a băgat PSD în criză. Care este adevărata miză pentru Guvern