MENIU CAUTĂ
03 Feb. 2009 13:46

România câştigă diferendul cu Ucraina în legătură cu Insula Şerpilor

Distribuie

Astăzi, la ora 13.00, Curtea Internaţională de Justiţie a anunţat rezultatul în procesul intentat de România Ucrainei privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră. Juriştii de la Haga au decis ca Insula Şerpilor, bucata de pământ aflată în litigiu, să nu fie considerată punct de bază în trasarea liniei de delimitare în Marea Neagră, a anunţat preşedinta Curţii Internaţionale de Justiţie, Rosalyn Higgins.

Concret, în cifre, României îi revin 9700 kilometri pătraţi, adică 79,34% din cei 12.200 aflaţi în litigiu, a declarat Bogdan Aurescu, reprezentantul României la Curtea Internaţională de Justiţie.

„Este un mare succes al Ministerului de Externe”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu,  imediat după aflarea veştii.

„Exploatarea nu va putea începe mai devreme de 3 ani”

„Explorările de până acum în Marea Neagră au scos în evidenţă că există zăcăminte de petrol şi gaze naturale, dar cifric nu e foarte clar despre ce cantităţi putem vorbi. Vor urma explorări detaliate în zonă, după care se vor săpă sonde şi abia apoi se va putea spune ce conţine această zonă continentală care a revenit României. Din punt de vedere tehnic, exploatarea propriu-zisă nu va putea începe mai devreme de 3 ani de aici înainte. Preţul petrolului şi gazelor de extracţie submarină ar putea fi mai mic decât cel obţinute din extracţia terestră, doar dacă zăcămintele sunt mari”, ne-a declarat prof. dr. inginer Iulian Nistor, decanul Facultăţii de Ingineria Petrolului şi Gazelor din Ploieşti.

Într-o declaraţie făcută jurnaliştilor ucrainieni după anunţarea deciziei în cazul litigiului cu România, ministrul adjunct al afacerilor externe de la Kiev, Alexander Kupchişin, s-a declarat satisfăcut cu soluţia rezultată:

„O decizie foarte importantă a Curţii vizează recunoaşterea porţiunii maritime teritoriale care aparţine de Insula Şerpilor şi care descrie un arc de cerc de 12 mile marine. Totuşi insula nu a fost recunoscută ca punct de demarcaţie, neproducând deci efecte în creşterea zonei economice exclusive ce ţine de Ucraina”, a susţinut oficialul ţării vecine.

Citeşte mai multe amănunte despre acest caz pe www.evz.ro

0-122877-hartahaga.jpg

Această hartă este o schiţă cu scop ilustrativ.

Procesul a debutat pe 2 septembrie, miza acţiunii fiind delimitarea platoului continental din Marea Neagră, adica 12.000 de kilometri pătraţi, şi a zonelor economice exclusive. Problema aflată, de fapt, în dispută: statutul Insulei Şerpilor. O bucată de pământ de 17.000 metri pătraţi, aflată la 45 de kilometri de Sulina. Adică o suprafaţă puţin mai mare decât cea a trei terenuri de fotbal la un loc.

La mijloc s-au aflat imensele zăcăminte de gaz şi de petrol din acea zonă a Mării Negre, adică 100 de miliarde de metri cubi de gaz şi 10 milioane de tone de petrol.

0-122807-insula.jpgÎntre anii 1878 – 1948, insula a aparţinut statului român

– 777 i.Hr. – Arktinos din Milet menţionează insula, pentru prima oară, în lucrarea ‘Aithiopis’, cu numele de ‘Insula Albă’;
– Sec. VI – 1878 – Insula este controlată, succesiv, de: greci, romani, bizantini, otomani, ruşi, austrieci;
– 1878 – Prin Tratatul de Pace de la Berlin, Dobrogea, gurile Dunării şi Insula Şerpilor îi sunt atribuite României;
– 4 februarie 1948 – În cadrul ‘Protocolului referitor la precizarea parcursului frontierei de stat intre România şi URSS’ se menţionează că Insula Şerpilor revine sovieticilor;
– 1948 – 1991 – Insula este folosită ca baza militară sovietică;
– 1967 – 1987 – Negocierile privind statutul insulei, iniţiate cu partea sovietică de Nicolae Ceauşescu, rămân fără rezultat;
– 1991 – Ucraina ‘moşteneşte’ insula după destrămarea URSS;
– 1997 – Acordul conex al Tratatului dintre România şi Ucraina prevede că se poate apela la arbitrajul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în caz de nefinalizare a problemelor legate de platoul continental al Mării Negre; 
– 1998 – 2004 – Intre cele două ţări au loc 34 de runde de negocieri, fara a se ajunge la o înţelegere;
– Septembrie 2004 – România dă în judecată Ucraina, la Haga;
– 2 septembrie 2008 – începerea procesului între România şi Ucraina.

Sentinţa Curţii este definitivă

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ), instituită prin Carta Naţiunilor Unite, semnată în iunie 1945, reprezintă organul judiciar principal al ONU şi este formată din 15 judecători din ţări diferite. În principal, în competenţa sa intră: interpretarea unui tratat, orice problemă de drept internaţional, încălcarea unei obligaţii internaţionale, precum şi natura sau întinderea reparaţiei datorate pentru încălcarea unei astfel de obligaţii. Curtea judecă numai litigii între state, iar hotărârile ei sunt definitive.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 19 februarie 2019
Comentarii