MENIU CAUTĂ

România își trimite avioanele F-16 în Ucraina într-un exercițiu de amploare

Distribuie

România își trimite avioanele F-16 în Ucraina pentru a participa la un exercițiu militar de amploare organizat alături de trupe NATO. Oficialii de la Kiev au anunțat că exercițiul multinaţional Clear Sky 2018 va avea loc în luna octombrie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, colonelul Roman Yurchil, 10 țări membre NATO, printre care Statele Unite ale Americii și România vor participa la cel mai mare exerciţiu aviatic de la proclamarea independenţei Ucrainei.

Oficialul a anunțat că Clear Sky va avea loc la baza aeriană Vinnîţea, va dura două săptămâni și urmărește dezvoltarea interoperabilităţii între forţele ucrainene şi cele ale SUA şi aliaţilor NATO.

La exercițiu vor participa peste 40 de aeronave, zeci de sisteme de rachete antiaeriene și sute de militari din Ucraina și țările NATO. „Simularea sarcinilor tactice fără utilizarea armamentului militar va avea loc în zona anumitor aerodromuri – mai ales în partea de vest a Ucrainei – dar și pe teritoriul Poloniei și României”, a declarat Ministerul Apărării ucrainean.

Acesta este primul exercițiu al aeronavelor românești f-16 pe teritoriul Ucrainean. România a cumpărat de la Portugalia 12 avioane F-16 A/B block 15. Aceste avioane au fost trecute printr-un proces de modernizare, Mid-Life Upgrade, un proces de aducere la zi a sistemelor printr-un contract de aproximativ 600 milioane de dolari.


Citește și: FOTO | Maria Grapini, către românii din diaspora: „Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”


 

Citește mai multe despre avioane, F 16 și Romania pe Libertatea.

Comentarii