Niciun oligarh rus și nicio companie rusească nu au căzut sub sancțiuni unilaterale din partea României, în ultimii doi ani, de când Rusia a invadat Ucraina. Țara noastră aplică doar sancțiunile obligatorii impuse de Uniunea Europeană și de Organizația Națiunilor Unite.
- Până acum, Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 21,5 miliarde de euro. În plus, au fost sancționate și exporturile către Rusia, în valoare de 43,9 miliarde de euro, și importuri din Rusia în valoare de 91,2 miliarde de euro. Printre bunurile vizate se numără produsele petroliere și combustibilii fosili, produsele din oțel și fier, aurul și diamantele, precum și cimentul, asfaltul, lemnul și produsele din cauciuc și plastic.
România are posibilitatea de a impune sancțiuni internaționale suplimentare față de cele cerute de UE, așa cum au făcut Polonia sau Cehia. Prin Ordonanța de Urgență 202/2008 sunt stabilite două tipuri de sancțiuni: obligatorii, pe care România trebuie să le impună pentru că sunt adoptate de UE și ONU și „opționale” – la latitudinea statului român. Acestea din urmă devin obligatorii după adoptarea unui act normativ, scrie context.ro. Pedepsele pentru nerespectarea legii sunt destul de mici: amenzi între 10.000 și 30.000 de lei și, în cazuri extreme, ridicarea autorizației de funcționare.
Un alt instrument prin care România poate aplica sancțiuni este ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală). Agenția fiscală poate îngheța fonduri și active, lucru pe care l-a cerut în februarie 2022 pentru șase entități comerciale, arată sursa citată: TMK ARTROM S.A., TMK ASSETS SRL, AEROFLOT, TMK EUROPE GMBH, METALLOINVEST TRADING AG și MMK METALURJI SANAYI TICARET VE LIMAN ISLETMECILIGI A.S.
Cum s-a ferit Lukoil de potențiale sancțiuni
Au scăpat însă sancțiunilor unele dintre cele mai mari firme cu acționariat rusesc. ONG-ul axat pe analize din domeniul relațiilor internaționale 45north.ro a identificat mai multe companii care activează în România și fie au un cetățean rus declarat beneficiar real, fie au un cetățean rus/persoană juridică din Rusia ca acționar sau asociat.
Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, este vorba de 457 de firme, cu o cifră de afaceri totală, pentru 2022, de aproximativ 3,4 miliarde de euro – adică 1,2% din PIB-ul României în acel an.
Dintre acestea, cele mai proeminente sunt gigantul Lukoil și firma de construcții Strabag. De pildă, între 2014 și 2022, Lukoil a realizat 79% din cifra de afaceri totală, anuală, a celor 457 de companii.
Pentru a evita riscul unor sancțiuni, compania Lukoil l-a trecut drept beneficiar real pe administrator, care este un cetățean român. Prin urmare, Lukoil nici nu apare pe lista firmelor cu asociați ruși la Registrul Comerțului.
În realitate, asociatul unic al Lukoil România este Litasco SA, o companie înregistrată în Elveția și deținută de firma rusească Lukoil PJSC. În România sunt prezente și alte companii din grupul Lukoil: LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE SRL și PETROTEL LUKOIL SA.
Fondată în 1991, Lukoil e a doua cea mai mare companie rusească din domeniul petrolier, după Gazprom.
O investigație din iulie 2023 a jurnaliștilor ruși de la Proekt a arătat că Lukoil a avut contracte în valoare de cel puțin 6 miliarde de ruble pentru „furnizarea de combustibil Ministerului Rus al Apărării, Flotei Mării Negre și întreprinderilor din domeniul apărării”. Începând din 2014, Lukoil e sub sancțiuni americane; iar în august 2022, autoritățile din SUA au confiscat un Boeing 737, în valoare de 45 de milioane de dolari, deținut de companie.
Oligarhul implicat în firma Strabag
Publicația 45north.ro arată că în aceeași situație e și firma de construcții Strabag. Compania e cea mai mare din domeniul construcțiilor din Austria, cu numeroase proiecte de infrastructură și în România.
Fondatorii și principalii acționari ai Strabag sunt Hans Peter Haselsteiner și Klemens Peter Haselsteiner. Însă unul dintre asociați este Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, aflat sub sancțiuni americane din 2018 și sub sancțiuni britanice din 2022.
În prezent, Deripaska deține 27,8% din acțiunile Strabag, prin intermediul companiei MKAO Rasperia Trading Limited, cu sediul în Cipru.
Deși Deripaska nu apare ca beneficiar real declarat în setul de date al companiilor din România, Strabag apare ca acționar în mai multe companii românești. În 2022, Strabag SRL a avut o cifră de afaceri de 185 de milioane de euro.
Alte companii prezente în topul realizat de 45north.ro sunt:
- Sun Wave Pharma SRL – companie farmaceutică, deținută de fondul de investiții londonez LetterOne, fondat de oligarhii ruși Petr Aven și Mihail Fridman; într-un comunicat, firma de investiții a spus că cei doi acționari au drepturile de vot și fondurile asociate cu LetterOne înghețate, dar asta nu înseamnă că nu dețin încă legal acțiunile respective.
- Antrepriza de Lucrări și Reparații A R L Cluj S.A. – unde Strabag AG deține 99% din acțiuni, iar Ministerul Transporturilor din România deține 1%.
- Torgservice RM SRL – este filiala din România a companiei ruse Svetofor, un lanț de supermarketuri deținut de familia Shnaider; proprietarii și firmele aferente sunt sancționate în Ucraina.
- SAT Reabilitare Reciclare SRL – deținută 100% de Strabag SE.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
parpalache • 09.01.2024, 08:41
De ce nu a „sancționat”(firmele particularilor pentru vina dictatorului)?!Ia sa vedem,ia sa vedem...Pentru ca „oligarhii”sunt din...„neamul ales”?!
.ZORRO. • 08.01.2024, 16:26
Cred ca jurnalista nu intelege consecintele suspendarii activitatii acestor firme in Romania: somajul, scaderea PIB si a colectarii etc... Statele destepte au stiut sa evite sanctiunile dictate de Ursula.