Brazilianul Eric de Oliveira este de 14 ani aici, s-a căsătorit, are soție româncă, pub în Mediaș și proprietăți în țară.
Japonezul Takayuki Seto a adunat 12 ani, sosind cu o mare teamă de câini, de frică să nu fie mâncat de aceștia!, dar este recunoscător României care l-a transformat dintr-un angajat al unui magazin din Nagoya în milionar și campion al Ligii 1.
Italianul Roberto Romeo, căsătorit cu o româncă, a adus un omagiu țării de adopție de 1 Decembrie.
Cehul Lukas Droppa și-a achiziționat un apartament la periferia Bucureștiului și intenționează să rămână o perioadă îndelungată aici.
Paraguayanul David Mezza Coli, croatul Antun Palic, togolezul Charles Acolatse, albanezul Enriko Papa și Nasser Chamed din Comore vorbesc limba română lăudabil.
Iranianul Alireza Mousavi și americanul Giordan Watson au buletin românesc, ultimul chiar joacă în naționala de baschet a țării noastre.
Tunisianul Makrem Missaoui și-a adus soția la București și speră să obțină actele pentru a se stabili aici.
Toți și-au schimbat părerile negative, dobândite în străinătate, ajungând la concluzia, covârșitoare, că românii sunt oameni simpli, zâmbitori, ospitalieri și deschiși, chiar dacă, uneori, „șmecheri”, vorba lui Boubacar Fofana din Guineea.
„România este o surpriză frumoasă”, a mărturisit sârbul Stefan Bircevic, vicecampion olimpic la Rio 2016, baschetbalistul făcând acum istorie la campioana U-BT Cluj, proaspăt calificată în optimile Ligii Campionilor,
„În Botoșani, nu mi-e frică să las casa deschisă”
Una dintre echipele tari ale Ligii 1 la fotbal, FC Botoșani, reunește 12 naționalități. În orașul din nordul Moldovei, printre cele 80.000 de suflete, își fac loc străini de pe trei continente. Căpitan este albanezul Enriko Papa, impresionat după patru ani în România: ”Românii ne aduc roșii, castraveți, ouă și pui de țară pentru copii. Trăim într-un oraș sigur, nu mi-e frică să las casa deschisă, fără să încui cu cheia, pot pleca liniștit că nu intră nimeni”.
Congolezul Herve Kage, crescut în Belgia, a observat un detaliu: „Aici, oamenii știu să dea «Bună ziua», în Occident nu mai au timp de așa ceva. În Botoșani, dacă mergi pe jos două străzi, te saluți cu zece oameni”.
Idee confirmată de portughezul Hugo Sousa, acum la Sepsi Sf. Gheorghe: „Ce reci sunt belgienii, am stat doi ani printre ei. Vecinii nici nu-ți zic «Bună ziua», poți sta o viață unul lângă altul. Românii te salută, dau mâna, chiar și în epoca COVID”.
Mâncare pe săturate
Christopher Braun, germanul Botoșaniului, a mărturisit, franc: „Am aflat că una dintre mâncărurile preferate ale vieții mele este ciorba de perișoare. Eu și Eduard Florescu, colegul și prietenul meu, conducem ceva timp până la un restaurant unde se mănâncă o ciorbă de perișoare excelentă”. Mâncarea tradițională românească a oferit nu doar savoare și deliciu, dar a crescut ratingul de țară.
Nasser Chamed, din Comore, mijlocașul Mediașului de 4 ani, a punctat: „Ador vinetele cu ceapă. Și soția s-a apucat să facă, îi iese OK. Vinetele cu ceapă pe pâine sunt delicioase. Nu mă satur niciodată”.
„Mor după zacuscă și sarmale, pot să mănânc 20-30 de sarmale cu carne de vită la o masă”, a spus și iraniano-românul Ali Mousavi, multiplu campion la handbal cu Dinamo.
Țară frumoasă
Bogăția naturală a țării le-a luat ochii străinilor. „Îmi iau o cafea și merg să privesc munții sau lângă o pădure. Ador lacul Sfânta Ana, aproape de Sfântu Gheorghe, o minunăție. Și mai vezi și câte un urs pe stradă, pe șosea! Nu mi-a fost frică, mi s-a părut ceva deosebit, de povestit prietenilor de acasă”, a dezvăluit Bouba Fofana din Guineea.
„N-aș da niciodată Parisul pe București. În Franța, dacă oprești pe cineva să întrebi ceva, crede că vrei să-l furi. Românii sunt generoși, ar împărți cu tine o bere sau o bucată de pâine. Iubesc Delta Dunării și frumusețea de acolo, una dintre experiențele extraordinare ale vieții mele”, a mărturisit dinamovistul tunisian Makrem Missaoui.
Investiție
Antun Palic (FC Argeș) este impresionat că și la București, și în Pitești găsește mai multe parcuri și locuri de joacă decât în Croația natală. Toți sunt plăcut surprinși de prețurile mai mici din Occident. Cehul Lukas Droppa (Voluntari) și-a achiziționat un apartament în complexul „Cosmopolis”, lângă Capitală, pentru 120.000 de euro, deși mai are trei imobile în țara natală: „Aici, e de 5 ori mai ieftin decât la Praga”. „La București e mult mai ieftin decât aș fi crezut, sub Italia, Coasta de Azur sau Suedia. Prețurile mici și restaurantele fac o reclamă bună pentru voi”, a subliniat suedezul Viktor Gaddefors (baschet, Dinamo).
Concluzia îi aparține lui Giordan Watson, american, naționalizat român: „Românii mereu mi-au răspuns la salut, din primul moment. Americanii sunt prea disperați de shopping, voi chiar știți să trăiți Sărbătorile. Americanii sunt aroganți, le pasă doar de ei, voi trebuie să vă faceți o imagine bună pe continent, să știe europenii cine sunteți cu adevărat”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro