MENIU CAUTĂ
, de Paul Barbu

Românii ar fi trebuit să aibă în conturi 11.000 de lei, nu o medie 5.000 de lei

Distribuie

Cifrele care au fost vehiculate despre banii din conturile de pensii ale românilor sunt false acuză persoanele autorizate din sistemul de pensii. Potrivit acestora, românii ar fi trebuit să aibă înb conturi câte 11.000 de lei, nu o medie de 5.000 de lei, așa cum spun figurile politice.

„În medie contul la pilonul II este de 5000 de lei, este o cifră care s-a vehiculat în spațiul public și despre care s-a spus că este mică. Dar asta este o medie, făcută și cu multe conturi goale. Dacă plecăm de la un salariu mediu pe economie și ar fi contribuit la pilonul de pensii private obligatorii ar fi avut peste 11.000 de lei, deci dublu decât cifra vehiculată. Trebuie să mai știți că avem deja peste 1,2 milioane de români cu peste 10.000 de lei în conturi”, a declarat Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii, în cadrul Comisiei Economice din Senat.

Pe de altă partea lucrurile au mers și mai rău prin prisma contribuțiilor la pilonul de pensii private obligatorii. „Pe persoană, în 2018 au fost atrași mai puțini bani decât în 2017, prin transferul contribuțiilor. Și dacă banii sunt mai puțini, și randamentele contributorilor vor fi mai mici. Anul trecut, am rămas la 5,1% deși din 2016 contribuția trebuia să fie de 6%. Dacă acel calendar de creștere a contribuției ar fi fost respectat, românii ar fi avut cu 13% mai mulți bani în conturile individuale”, a declarat senatorul Florin Cîțu, președintele Comisiei Economice din Senat.

Potrivit lui Radu Crăciun, banii lipsă de 13% ar trebui să fie puși în conturi, prin soluții pe care statul va trebui să le găsească.


Citește și:

EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”

Citește mai multe despre Radu Craciun și Pensii private pe Libertatea.

Comentarii