În vârstă de 41 de ani, Alexandru Lucian Nicolescu a fost condamnat miercuri, 15 mai, la 121 de luni de închisoare de o instanță din orașul Hartford din statul american Connecticut. Românul a fost acuzat că, în 2007, a pătruns prin efracțiune în casa lui Anne Bass.
Potrivit documentelor prezentate în instanță de procurori, pe 15 aprilie 2007, românul Alexandru Lucian Nicolescu, Emanuel Nicolescu, cu care nu are legături de rudenie, și încă un bărbat au pătruns înarmați și cu fețele acoperite într-o locuință din orașul South Kent. Cei trei indivizi au imobilizat o femeie și pe partenerul ei, pe care l-au legat la ochi și i-au injectat cu o substanță despre care au pretins că era un virus letal.
Bărbații au cerut suma de 8,5 milioane de dolari pentru a oferi cuplului antidotul. Când și-au dat seama că nu pot obține o sumă atât de mare, indivizii i-au dat femeii și iubitului ei somnifere și apoi au fugit de la fața locului cu o mașină pe care au furat-o.
Autoturismul, un Jeep Cherokee, a fost descoperit o zi mai târziu în localitatea New Rochelle din statul New York. Ulterior, anchetatorii au descoperit în cutia unui acordeon adus la mal de apele oceanului un electroșoc, un cuțit cu lama de de centimetri, un pistol de airsoft, o rangă, mai multe seringi, somnifere, perechi de mănuși de cauciuc, precum și o cartelă de telefon laminată ce avea inscripționată adresa locuinței victimelor.
În 2010, polițiștii din Connecticut au descoperit că o mașină văzută de un martor în noaptea comiterii incidentului aparține lui Michael N. Kennedy. Bărbatul a împărțit un apartament cu Emmanuel Nicolescu, ce fusese angajat de victimă. Ulterior, investigatorii americani au aflat că Emmanuel Nicolescu a dat un telefon, la doar câteva minute după ce mașina furată fusese abandonată. Mai mult, procurorii au descoperit că probele prelevate de pe volanul autoturismului corespundeau cu ADN-ul lui Nicolescu.
Anchetatorii americani au stabilit că Emanuel Nicolescu, Michael N. Kennedy, Alexandru Nicolescu și cu Ștefan Alexandru Barabas au complotat pentru comiterea faptei. Cei patru bărbați au pus la cale cum să pătrundă fraudulos în locuință și și-au cumpărat mai multe obiecte pentru a da lovitura: stații radio, electroșocuri și pistoale de jucărie.
În noaptea de 15 aprilie 2007, Kennedy i-a dus cu mașina pe Emanuel Nicolescu, Alexandru Nicolescu și pe Barabas cu mașina în apropierea locuinței unde au comis atacul și apoi i-a ridicat din zona în care indivizii au abandonat mașina furată.
Alexandru Nicolescu a fugit din Statele Unite în 16 aprilie 2007. El a fost reținut în noiembrie 2013, când a fost arestat în Marea Britanie. El a încercat să conteste extrădarea sa în Statele Unite pe 25 noiembrie 2014. El a fost transportat în Statele Unite în ianuarie 2016 și a recunoscut că este vinovat de tentativă de șantaj.
Emanuel Nicolescu a fost arestat în Illinois pe 23 ianuarie 2011. În martie 2012, o instanță din New Haven l-a trimis în judecată pentru șantaj, conspirație pentru comiterea faptei de șantaj și deținerea unui vehicul furat. Pe 17 august 2012, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
Michael N. Kennedy, pe numele rău real Nicolae Helerea, un cetățean român, s-a întors în mod voluntar în noiembrie 2012 în State Unite din România. El a recunoscut că este vinovat de tentativă de șantaj și de conspirație pentru comiterea șantajului. Pe 4 mai 2016, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Ieșeanul Ștefan Alexandru Barabas a fost acuzat de implicare în cazul de șantaj și, în prezent, este dat în urmărire. FBI oferă o recompensă de 10.000 de dolari pentru informații care pot duce la arestarea românului.
Citește și: