Mergi direct la conținut »
Iohannis a amânat ceremonia din 20 mai, dedicată victimelor comunismului, pentru a „elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea cu perioada electorală”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Iohannis a amânat ceremonia din 20 mai, dedicată victimelor comunismului, pentru a „elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea cu perioada electorală”

Iohannis a amânat ceremonia din 20 mai, dedicată victimelor comunismului, pentru a „elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea cu perioada electorală”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale, că renunță la organizarea ceremoniei privind „Anul omagierii victimelor comunismului”. Șeful statului a decis să renunțe la această ceremonie, în urma speculațiilor apărute în spațiul public, în special după ce fiul lui Doina Cornea a refuzat invitaţia preşedintelui de a comemora pe 20 mai Revoluţia din Decembrie 89.

„Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Cotroceniul precizează că, încă de la preluarea mandatului, Președintele României a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului.

„Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent”, se mai arată în comunicat.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului” urmau să participe foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti, anunța sursa citată.

După ce Administraţia Prezidenţială a făcut publică internţia preşedintelui de a organiza această ceremonie, fiul disidentei comuniste Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la acest eveniment, la Palatul Cotroceni.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

El a spus că cele câteva săptămâni de puşcărie pe care le-a făcut pentru că şi-a spus părerea înainte de 1989 nu-i permit să se declare o victimă a comunistului și în plus, nu înţelege de ce o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai. Iuhas a menționat că dacă ceremonia este făcută în scopuri electorale, refuză să participe.


Citeşte şi:

OPINIE | PAH, editorial despre cum președintele Iohannis ajută PNL organizând un eveniment care marchează 30 de ani de la Revoluție cu șapte luni mai devreme

Close
Închide
  Close