la „cautat” dupa ploi.
„in urma cu ani de zile zona nu era impadurita si cand veneau ploile mai mari curatau versantii de pamant si in urma ramanea chihlimbarul. E o arta sa-l cauti si e o arta sa-l gasesti. Daca nu-i stii „rosturile” (filoanele n.r.) este imposibil sa dai de el”, ne spune Gheorghe Bratianu, unul dintre satenii care au crescut pe garla Strimbei si au cautat chihlimbar toata viata. Tot el ne duce la o mina sapata intr-o stanca, la aproximativ 10 metri de la nivelul apei si ne explica faptul ca de acolo s-a scos cel mai mult chihlimbar. „Aici a fost cel mai mare „rost” de chihlimbarul. Oamenii ii spun locului „La intrare in Alunis”. si acum, dupa ploi, daca ai rabdare mai gasesti in albia raului chihlimbar. Suntem care cautam si care gasim, dar e prost ca nu mai e mare si nici nu mai are prea mare cautare”, spune barbatul.
Desi s-a ferit sa avanseze o suma, „confidential” am reusit sa aflam ca un gram de chihlimbar se vinde cu 100 mii lei. in Colti sunt insa mai multe zone in care piatra semipretioasa apare ca din senin dupa ploaie iar fiecare zona isi are propriii cautatori. Satenii spun insa ca in zilele noastre este foarte greu sa mai dai de un filon adevarat de chihlimbar fiindca el tot a fost exploatat si acum „s-a cam ascuns si numai cei care stiu locurile mai pot spera sa gaseasca”.
„Treaba s-a cam stricat. Nu prea mai avem cumparatori, iar chihlimbarul care iese la suprafata e ars de soare si atunci cand e sa-l lucrezi ori se sfarama ori se ciopleste de zici ca este geam securizat care sta sa se sparga. insa daca esti norocos si stii unde sa cauti mai gasesti si chihlimbar adevarat. Pentru noi, chihlimbarul are puteri magice, ne vindeca de boli si ne apara de rele. Cunosc mai multe persoane care aveau probleme grave cu glanda tiroida si au purtat mai mult timp la gat un colier de chihlimbar. S-au vindecat. si oamenii de la noi din sat care sufera de inima se trateaza tot asa”, ne spune si Marcel Carabus, un alt cautator de chihlimbar din Colti.
Cel mai celebru specialist in cautarea dar mai ales in prelucrarea chihlimbarului locuieste tot in Colti. El are 80 de ani si cunoaste toate tainele pietrei semipretioase. Gheorghe Cirstian a fost secretarul Consiliului Popular Colti timp de 30 de ani, insa spune ca singura lui pasiune de o viata a fost chihlimbarul.
„Cred ca in viata asta mi-au trecut prin mana cel putin 50 de kilograme de chihlimbar. ii stiu toate „rosturile”, dar nu prea am avut noroc sa gasesc. Mama si un frate de-al meu gaseau insa dupa fiecare ploaie chihlimbar si mi-l aduceau sa le fac podoabe. Odata faceam nasturi de camasa in curtea casei si, fiindca nu am fost atent, mi i-a ciugulit pe toti gaina. A trebuit sa o taiem ca sa recuperam chihlimbarul”, povesteste nea Gheorghe.
Marturiseste ca „a furat meseria” de la un vecin. Acesta ne-a povestit ca piatra semi-pretioasa din Colti a fost folosita pentru realizarea de pipe si bijuterii pentru oameni celebri, precum Stalin sau Elena Ceausescu.
„in 1952 am avut o sedinta la raion in care ni s-a spus ca trebuie sa facem rost de chihlimbar ca sa ii facem o pipa lui Stalin. Pe mine m-a pus necuratul sa spun ca am o bucata de chihlimbar de 150 de grame. Cand au auzit cei de la partid, mi-au cerut-o de urgenta. Le-am dat-o si n-am vazut nici un ban pe ea, dar tot sunt mandru ca i-au facut pipa lui Stalin din chihlimbarul meu. Colierul de margele al Elenei Ceausescu a fost recuperat dupa multe batai si se afla in Muzeul Chihlimbarului de la noi din comuna”, mai spune nea Gheorghe, care ne arata o bucata neprelucrata de chihlimbar de 750 de grame pe care spune ca ar fi dat 75 mii lei in anul 1975.
„Am dat o Dacie pe piatra asta, dar este cel mai frumos chihlimbar din lume. Toate cele 250 de nuante ale chihlimbarului se gasesc in ea. Acum ar valora 75 de milioane, dar nu am clienti si daca ar veni cineva s-o cumpere pretul ar fi negociabil”, ne asigura Gheorghe Cirstian, singurul satean din satul buzoian Colti care stie inca sa prelucreze chihlimbarul, sa-l slefuiasca cu scrum de tigara, „cel mai fin abraziv” si sa-i dea luciu cu petrol.