UPDATE ora 17:45. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, cererea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, în care s-a discutat cererea Codruţei Kovesi de revocare a lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Iorga s-a desfăşurat cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului şef al DNA. Aceştia nu au fost daţi afară din magistratură, ei urmând să revină la unităţile de parchet de care au aparţinut anterior.

UPDATE ora 17:10. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că așteaptă controlul Inspecției Judiciare, arătând că la DNA au fost efectuate, din ianuarie 2016, peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale și controale tematice și nu s-au constatat ilegalități.

La ieșirea din sediul CSM, Kovesi a fost întrebată de jurnaliști despre controlul pe care Inspecția Judiciară îl va face la DNA, la solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

„Am fost anunțați în mod oficial de efectuarea acestui control. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, în perioada ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecția Judiciară, precum și controale tematice făcute la DNA. În toate cele peste 100 de cazuri și în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalități sau chestiuni de încălcare a legii. Noi așteptăm acest control. Sunt convinsă că toți procurorii din DNA au respectat legea și așteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice”, a spus Kovesi, care a refuzat să răspundă la alte întrebări.

Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el
Recomandări
Emilia Șercan publică plagiatul comis de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori într-un curs universitar. Apoi le-a furat de tot lucrarea, semnându-se el

Declarația a fost făcută după ce membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-au audiat pe procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, pentru care Kovesi a cerut revocarea din funcție.

UPDATE ora 15:05. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, după ședința CSAT, că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcţia a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, după apariția stenogramelor din interiorul instituției.

UPDATE ora 13:20. CSM sesizează Inspecția Judiciară, după ce procurorii Doru Țuluș, Mihaela Iorga și Marin Nicolae și-au susținut punctele de vedere în ședința CSM. Cei trei procurori au mers la şedinţa plenului CSM unde au cerut să fie ascultaţi de membri pentru a îşi susţine punctele de vedere.

Potrivit Digi 24, procurorii Țuluș, Iorga și Nicolae și-au susținut memoriul, un document de două pagini în care aceștia reclamă încălcarea independenței lor ca magistrați, ca urmare a solicitării venite din partea colegilor din DNA care se ocupă de ancheta privind înregistrarea unei ședințe ținute de Kovesi cu o parte din procurorii direcției.

UPDATE ora 11:15. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a vrut să ofere niciun detaliu cu privire la motivele pentru care cere revocarea celor doi procurori. Kovesi a spus că toate declarațiile le va da în fața magistraților, în ședința CSM. „Este o cerere prin care am cerut un aviz consultativ de revocare a doi procurori care lucrează în DNA, conform procedurii. Nu pot să detaliez motivele, în afara celor făcute publice vineri. Ce am de spus voi spune în cadrul secției”, a spus Kovesi, la intrarea în sediul DNA.

Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile
Recomandări
Alegeri Italia: Alianța de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni, câștigă alegerile parlamentare, arată exit-poll-urile

Totodată, șefa DNA a negat faptul că în interiorul insituției pe care a conduce există tensiuni, din cauza apariției în spațiul public a înregistrărilor. „Nu este vorba de nicio tensiune, activitatea se desfățoară normal. Sunt 160 de procurori in DNA, aici e vorba de revocarea a doi procurori”, a mai spus șefa DNA.


Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus, la intrarea în sediul CSM, că nu există un scandal în interiorul DNA, ci în jurul instituției. „DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulți. Își va clarifica toate problemele. Scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media”, a spus Augustin Lazăr.


Laura Codruța Kovesi a cerut săptămâna trecută revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga. Revocarea Mihaelei Moraru a fost cerută „pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care făcea parte”. Revocarea lui Doru Țuluș a fost cerută „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”

Țuluș și Moraru, împreună cu un alt procuror, Marin Nicolae, au sesizat Inspecţia Judiciară (CSM), acuzând că Laura Codruța Kovesi se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA. Aceștia susțin că șefa DNA face presiuni asupra procurorilor și cere teste cu detectorul de minciuni. Cei trei procurori susțin că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor.

În scrisoare adresată CSM, cei trei procurori susțin că Procurorii atrag atenția că în orice situaţie în care o persoană de rea-credinţă face un denunţ la adresa unui magistrat, acesta ar putea fi testat poligraf, iar refuzul de a se supune acestei testări ar putea fi considerat ca o recunoaştere a vinovăţiei sau ca o dovadă indirectă de vinovăţie. Cei trei au mai transmis că au făcut toate demersurile legale pentru a sesiza pericolul real pe care îl reprezintă o astfel de practică în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea magistratului, potrivit Mediafax.

În ședința CSM de marți, pe lângă cererile de revocare din funcție a procurorilor Țuluș și Iorga, mai sunt discutate  și solicitările de încetare a activității formulate de anchetatorii Adrian Țîrlea și Doru Văcaru. Și cererile acestora sunt legate de scandalul înregistrărilor din DNA. Mai exact, după apariția înregistrărilorși demararea unei anchete în acest caz, opt procurori au cerut CSM să le avizeze plecarea. Pentru trei dintre aceștia au fost admise cererile, pentru trei au fost respinse, iar pentru ultimii doi, Țîrlea și Văcaru, decizia va fi luată în ședința de marți.


Citește și: Avertisment șocant! „Donald Trump ar putea transforma Pământul în Venus”


Scandalul înregistrărilor din DNA

O înregistrare în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa ”să ajungă la premier”, a fost difuzată pe 18 iunie în spațiul public

În înregistrare, șefa DNA vorbește cu procurorul Jean Uncheșelu, iar din înregistrare reiese că Laura Codruța Kovesi ar da ordine procurorilor din subordinea sa ”să ajungă la premier”.

„Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (…) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o… (…) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei  liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.

DNA a susțintut, într-un comunicat oficial, că înregistrarea conține fragmente între care au fost intercalate sintagme menite să distorsioneze conținutul celor spuse. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu înregistrările apărute în spațiul public.


Citește și: EXCLUSIV/ Borcea nu se poate ține departe de Alina Vidican nici măcar după divorț. Ce a fost în stare să facă pentru a o avea aproape

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
GSP.RO
Ce i-a arătat Anamaria Prodan pe telefon lui Reghecampf: „Mă înjura cu mâinile la spate”
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Ce i-a arătat Prodanca lui Reghe pe telefon, înainte să se bată în plină stradă. Reghe s-a înfuriat și i-a dat o palmă
Viva.ro
Ce i-a arătat Prodanca lui Reghe pe telefon, înainte să se bată în plină stradă. Reghe s-a înfuriat și i-a dat o palmă
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, poveste de dragoste cum nici în filme nu vezi. Sunt împreună de peste 65 de ani și se iubesc la fel de mult ca-n prima zi
FANATIK.RO
Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, poveste de dragoste cum nici în filme nu vezi. Sunt împreună de peste 65 de ani și se iubesc la fel de mult ca-n prima zi
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi