Printr-o decizie a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență din 7 octombrie, autoritățile au impus purtarea măștii în intervalul 7:45 – 21:45 în jurul unităților de învățământ, pe o rază de 50 de metri, calculată de la porțile de acces. Inițial a fost stabilită distanța de 100 de metri, dar a fost redusă după o zi.
Măsura a intrat în vigoare din 8 octombrie și nerespectarea ei înseamnă amendă de până la 2.500 de lei.
În București sunt peste 600 de unități de învățământ, de stat și private, iar în această cifră nu intră facultățile și cluburile sportive.
Comitetul pentru Situații de Urgență, prin semnătura prefectului din București, le-a trasat sarcină primăriilor să pună marcaje la fiecare cale de acces, pe străzi sau alei, astfel încât trecătorii să știe că se apropie de perimetrul de 50 de metri.
Nimic în Sectoarele 2 și 5
La o săptămână de la decizia autorităților, marcajele lipsesc însă de la sute de școli.
În Sectoarele 2 și 5, unde funcționează în total aproape 200 de unități de învățământ preuniversitar, nu există niciun marcaj de atenționare pentru purtarea măștii.
Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, de exemplu, din Sectorul 2, se află într-o intersecție foarte circulată, în apropiere de stația de metrou Piața Iancului. Aici, niciun afiș nu avertizează cu privire la respectarea purtării măștii de protecție.
Situația e la fel și la Colegiul Economic „Edmond Nicolau”, din zona Pipera, Școala „Ady Endre” de la Obor, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” și Liceul Tehnic „I. C. Brătianu”, care împart aceeași curte, dar și la școlile și grădinițele din Colentina pe care Libertatea le-a verificat. Niciun marcaj.
Părinții au înțeles că trebuie să poarte măști de protecție cât îi așteaptă pe copii să iasă de la ore în fața porții, iar cei mai mulți trecători respectă și ei această regulă mai mult din simplul fapt că trec printr-o zonă aglomerată.
Alții nu știu că trebuie să poarte mască dacă trec pe lângă o școală.
Explicația primarului: „S-a schimbat decizia și am fost nevoiți să schimbăm afișele!”
Contactat de Libertatea, primarul Sectorului 2, Toader Mugur Mihai, a spus că în cursul zilei de joi urmau să fie puse afișe la toate unitățile de învățământ din sector. Întrebat de ce abia acum, la o săptămână de la decizia CMBSU, edilul a dat vina pe nehotărârea autorităților, care au schimbat distanța la care masca e obligatorie de pe-o zi pe alta.
Prima dată am pus marcajele pentru 100 de metri, dar le-am scos după ce s-a schimbat decizia. Azi (joi, n.r.) vor fi montate cele pentru 50 de metri la toate școlile.
Toader Mugur Mihai, primarul Sectorului 2:
Nici în Sectorul 5, condus încă de primarul PSD Daniel Florea, nu există niciun fel de delimitări ale perimetrului în care masca trebuie purtată.
Viceprimarul Marian Țigănuș a spus inițial, contactat de ziar, că nu știe exact dacă și la câte dintre cele 67 de școli din sector au fost puse până acum marcaje, dar că se va interesa și va reveni cu informații. Nu a mai răspuns apelurilor.
Sectorul 3: marcaje, afișe și polițiști locali
În contrast cu cele două sectoare, pe lângă școlile din Sectorul 3 au fost desenate marcaje pe trotuar și au fost lipite afișe pe gardurile școlilor și pe stâlpi cu mesajul „Vă aflați la mai puțin de 50 de metri de o unitate de învățământ. Poartă mască”.
În zonele câtorva unități de învățământ, polițiștii locali avertizează trecătorii să-și pună măștile, așa cum se întâmplă, de exemplu, la Școala Gimnazială „Leonardo da Vinci” și la Grădinița nr. 67.
Avertismentele de pe asfalt și afișele de pe stâlpi și copaci delimitează clar perimetrul școlii.
unități de învățământ de stat și private sunt în Sectorul 3.
În Sectorul 1, direct pe poarta școlii
În Sectorul 1 funcționează 123 de grădinițe, școli și licee de stat și private.
Aici, primăria a pus afișe de atenționare pe porțile unităților de învățământ și pe câțiva stâlpi de iluminat, în unele zone, dar nu întotdeauna la limitele perimetrului de 50 de metri în jurul lor, așa cum se specifică în decizia CMBSU.
Și sectoarele 4 și 6, conduse de Daniel Băluță, respectiv Gabriel Mutu, au respectat hotărârea CMBSU.
Ce spune Prefectura
Nepurtarea măștii de protecție în zonele în care este obligatorie atrage o amendă între 500 și 2.500 de lei. Polițiștii locali, Poliția Capitalei și jandarmii sunt cei care pot da sancțiuni.
Primăriile pot fi și ele trase la răspundere.
„Dacă nu au respectat o decizie a Prefecturii sau o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență, primăriile pot fi și ele sancționate”, a precizat pentru Libertatea prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.
Din cauza numărului tot mai mare de infectări cu COVID-19, mai multe județe din țară, precum Cluj, Botoșani, Galați și Timiș au impus măsura purtării măștii de protecție la 100 de metri în jurul unităților de învățământ.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro