Pe langa CV, scrisoarea de intentie este un document esential atunci cand va exprimati dorinta de a lucra intr-un anumit loc si pe o anumita pozitie. Pentru a-si atinge telul, acela de a determina persoana de la departamentul de resurse umane sa va cheme la un prim interviu, aceasta trebuie sa contina anumite informatii si sa respecte o anumita forma.
Scrisoarea trebuie sa fie specifica pentru companie si pozitia dorita. Asta inseamna atat o formula de adresare personalizata, cat si conceperea ei astfel incat sa fie un argument in favoarea cererii dv. si nu doar o repetare a informatiilor din CV.
Nu priviti acest document ca pe inca o problema, ci ca pe o sansa de a specifica in ce mod puteti contribui la bunul mers al companiei careia va adresati. Tineti cont de faptul ca scrisoarea de intentie este instrumentul prin care va vindeti, prin care convingeti ca ceea ce aveti de oferit este interesant pentru companie.
Una din cele mai comune greseli este de a folosi aceeasi scrisoare de intentie, doar superficial modificata, pentru a o transmite mai multor angajatori. Lipsa de informatie si interes va transpare in intregul text, chiar daca nu sunteti constienti de asta.
Atentie la greselile de ortografie!
Caracteristicile unei scrisori de intentie bune:
– nu are greseli de ortografie;
– este adresata persoanei care trebuie. De obicei numele este specificat in anunturile companiilor;
– este personala. Folositi propriile cuvinte. Impactul este mai mare decat daca suna ca si cum ai fi copiat dintr-o carte.
– aratati ca stiti ceva de companie.
– anunturile contin de obicei descrieri a ceea ce isi doresc angajatorii.
Formula de adresare
– Primul paragraf. Explicati scopul scrisorii (aplicati pentru o anumita pozitie), cum ati auzit de faptul ca pozitia respectiva este disponibila. Spuneti in cateva cuvinte de ce credeti ca aceasta pozitie este benefica pentru dv. si companie. Acest paragraf trebuie sa fie clar si concis si, pe cat posibil, entuziast.
– Corpul scrisorii. Se pune accent pe ce aveti de oferit. Convingeti-i pe cei care citesc ca ar trebui sa va ofere interviul pe care il cereti in primul paragraf. Faceti conexiuni intre nevoile lor si abilitatile pe care le aveti.
Puteti porni de la cerintele pe care le-au specificat angajatorii in anunt. Incercati sa sustineti fiecare afirmatie printr-un fapt care apare si in CV. Ca si forma este mai bine sa folositi mai multe paragrafe scurte decat un bloc mare de text. E bine sa folositi limbajul specific industriei respective, acesta fiind un mod de a demonstra veridicitatea afirmatiilor dv.
– Paragraful final. Contine concluzia: ati scris pentru ca va doriti sa fiti chemat la interviu. Specificati in ce mod veti reveni pentru un raspuns. De obicei, cam dupa o saptamana puteti sa va interesati cum a fost primita cererea dv.
Nu uitati formula de salut de la sfarsit si sa va semnati.