Mergi direct la conținut »
Scrisoarea unui medic gastoenterolog de la Cluj. "După 11 ani de învățat, 50 RON pe lună sau ajung să plătesc eu statul"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Scrisoarea unui medic gastoenterolog de la Cluj. "După 11 ani de învățat, 50 RON pe lună sau ajung să plătesc eu statul"

Scrisoarea unui medic gastoenterolog de la Cluj. „După 11 ani de învățat, 50 RON pe lună sau ajung să plătesc eu statul”

Un medic gastroenterolog din Cluj a povestit, într-o scrisoare făcută publică pe contul său de pe o rețea de socializare, despre greutățile cu care se confruntă după ani întregi de studiu.

De Dana Aramă,

Alina Buliarcă, un medic gastroenterologi din Cluj, a mărturisit, în scrisoarea postată pe contul său de facebook, despre cum s-a trezit șomeră după 11 ani de studii de specialitate și o facultate pe care a terminat-o cu o medie extraordinară, 9.72.

Ea povestește și cum a ajuns, după alte studii, să fie cadru didactic și să încaseze bani de nimic.

„Sunt medic. Și…cui îi pasă? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin muncă, multă muncă. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orașul natal, dând examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicină dând examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licență. Am fost între primii 50 de oameni la examenul de rezidențiat, în 2007. Urmează 5 ani de rezidențiat, 2 copii și în aprilie 2017 marele examen: specialitatea. După examen, înscriere în Colegiul Medicilor: teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric.

Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam. Înscriere la AJOFM, măcar contribuțiile să le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu șomaj. Interviu la o clinică privată. O lună de ținut în șah. Ne pare rău, angajăm pe cineva cu mai multă experiență în endoscopia intervențională.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Alternativa? Mă înscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicală. Locuri limitate la buget. Intră “cine poate”. Taxa pe an: 5000 RON. Hai că nu-i chiar așa de mult, pentru educație merită. Între timp începe cursul de competențe pentru ecografie – partea 1 – 3000 RON. Dacă trebuie, trebuie.

Am posibilitatea să fiu cadru didactic asociat la Universitate – o sursă de venit. Mi se atribuie 5 ore pe săptămână, 48 RON/oră. Cam 20 de ore pe lună, după ce se rețin contribuții, am rămas cu 533 RON. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi plătite „pentru ca vi s-au atribuit doar 5 ore“. Venit net luna decembrie: 400 RON. Ore efectuate: cel puțin 10 pe săptămână.

Refăcut CV, redepus. Începe modulul 2 de ecografie. Alți 3000 RON. Alt interviu, fără finalitate. Și când credeam că nu se poate mai rău, mail de la Universitate:

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'
Recomandări

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'

Anunțăm cadrele didactice asociate, care efectuează plata cu ora, să depună lunar declarația pe proprie răspundere atașată, dacă veniturile brute totale din luna declarată, pe care le realizează persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF și în altă parte), este mai mare decât salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Dacă salariul brut la plata cu ora este mai mic decât salariul minim, iar persoana nu depune declarația atașată, e posibil să rezulte un salariu net negativ (depinde de numărul de ore efectuate).

Declarația se atașază la pontajul lunar. Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun să mă lămurească. Păi, doamna doctor, câte ore ați efectuat în ianuarie? 15. Asta înseamnă 15×48, 720 RON. Cum nu aveți alt venit cuantumul contribuțiilor se raportează la salariul minim pe economie, adică 1900 RON. Asta înseamnă 665 RON. Vă rămân 55 RON, 10% impozit.

Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 RON. Dar dacă nu faceți minimum 14 ore pe lună, va trebui să mai aduceți dumneavoastră bani pentru contribuții. M-a pufnit plânsul. Doamne, după 11 ani de învățat, 50 RON pe lună, sau să ajung să plătesc eu statul pentru câteva ore pe care le predau!??

Nu credeam vreodată că voi ajunge să îmi pară rău că am ales să fiu medic. Nu vreau decât să-mi exercit profesia pentru care am investit atât și să fiu respectată. Puteam să aleg orice altceva, orice…”, a povestit medicul Alina Buliarcă pe pagina sa de Facebook.


Citește și: EXCLUSIV/ Generali, masoni și naționaliști s-au adunat în Partidul Lege și Ordine: ,,Islamismul vrea să ne distrugă”/VIDEO


 

Close
Închide
  Close