MENIU CAUTĂ
20 Dec. 2016 21:00 , de Radu Nistor, Valentina Postelnicu

UPDATE Se împart funcțiile în Parlament; Scandal în PNL, după ce vechii liberali și-au negociat posturile cu PSD

Distribuie

Parlamentul începe în forță, cu negocierea funcțiilor din conducerile celor două Camere. Se aleg și liderii grupurilor parlamentare și președinții de comisii. Miza este una mare, pentru că membrii Birourilor Permanente ajung să câștige o indemnizație de peste 13.000 de lei, pe lună, pentru funcția pe care o dețin.

UPDATE 21.00 După negocieri îndelungate, partidele și-au împărțit șefia comisiilor de specialitate și a funcțiilor în conducerea Camerelor. Cele mai multe președinții de comisii le va avea PSD-ul, pentru că are cele mai multe mandate în Parlament. Funcțiile se împart în baza algoritmului rezultatelor alegerilor parlamentare. Astfel, PSD va conduce 10 comisii de specialitate în Camera Deputaţilor, printrer acestea aflându-se comisia juridică, bugetul, apărarea comisiile de muncă şi sănătate.

USR şi ALDE au primit câte două comisii, la Cameră, iar UDMR şi PMP conduc, fiecare, câte o comisie.

La Senat, PSD are 11 comisii, parlamentare, Uniunea Salvaţi România conduce comisia de egalitate de şanse şi pe cea de Afaceri Europene.

PNL a primit conducerea a cinci comisii, la Senat: economică, apărare, u dezvoltare regională, românii de pretutindeni și comisia de abuzuri. Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii Dării în plată, urmează să fie președintele comisiei economice, Iulian Dumitrescu va fi șeful comisiei de Apărare, iar senatorul de diaspora, Viorel Badea va fi la sefia comisiei pentru românii de pretutindeni. La Camera Deputaților, liberalii vor avea conducerea a patru comisii permanente.

Liderii de Grupuri parlamentare de la Senat sunt: Şerban Nicolae, la PSD, Mario Oprea (PNL), Cristian Ghica (USR),  Viorel Ilie (ALDE), Attila Cseke (UDMR) și Dorin Bădulescu (PMP).

Scandal în PNL, după ce greii partidului și-au negociat funcțiile cu cei de la PSD

Scandalul din interiorul partidului a apărut încă de luni, când potrivit unor surse, Mihai Voicu a negociat cu cei de la PSD păstrarea funcției de vicepreședinte al Camerei Deputaților, funcție deținută și în mandatul trecut.

Și Marian Petrache și Eugen Nicolăescu au fost acuzați că ar fi negociat cu PSD pozițiile în Biroul Permanent și în comisii, înainte de a le discuta în interiorul partidului. În replica, Marian Petrache ar fi amenințat cu demisia din funcția de secretar general al PNL.

Și la șefia comisiilor ar urma să fie puși lideri vechi, la Administrație Publică, Victor Paul Dobre iar la Cultură, Gigel Știrbu. Și la Senat, PNL ar putea luat comisia economică și cea de Transporturi.

Preşedintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan va fi șefă de grup la Senat, în vreme ce senatorul Mario Oprea va fi liderul grupului senatorilor PNL. PNL primește o funcție de vicepreședinte și una de secretar, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Petrache: Cei mai tineri să aibă răbdare o sesiune, să înveţe!

Secretarul general interimar al PNL, Marian Petrache, îi acuză pe unii liberali au „frustrări”, pentru că rostul partidului este să facă opoziție bună la PSD.Reacția acestuia a venit după ce în partid au fost nemulțumiri legate de negocierile dintre unii lideri vechi ai partidului, cu cei de la PSD, pentru funcții în conducerea Camerelor.

”La un PSD de aproape 50% trebuie să fii sigur că ai grupuri parlamentare care fac o opoziţie foarte, foarte bună, astfel încât să recâştigăm încrederea celor care votează dreapta. Nu îmi doresc decât acest lucru. Că sunt unii nemulţumiţi, că sunt unii multumiţi, asta este problema lor. Eu ştiu ce îmi doresc pentru PNL cât timp sunt lider al acestui partid. Când nu voi mai fi lider, fac altceva. În niciun caz, şi le-am spus colegilor mei să îmi aducă o dovadă, eu nu am făcut nici blaturi şi nici cooperative. Probabil că unii au frustrări. Eu sunt convins că, până la urmă, o rezolvăm într-un mod civilizat, în interesul PNL”, a spus secretarul general al PNL.

Petrache a precizat că în interiorul PNL se negociază funcţiile în Parlament pentru parlamentarii mai pregătiţi și le-a recomandat parlamentarilor mai tineri să aibă răbdare o sesiune ca să înveţe.

Liderii deputaților și senatorilor PSD, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae

Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae preiau șefia grupurilor parlamentare ale PSD. Sunt numiri controversate, în condițiile în care ambii sunt cunoscuți pentru încercările de modificare a Codurilor Penal și de Procedură Penală, în comisia juridică, în Legislativul trecut.

„Vor fi nişte oameni numiţi în nişte funcţii, lideri de grup, preşedinţi de comisii şi alte poziţii în Parlament pe o perioadă temporară, până când vom avea discuţia finală la sfârşitul lunii ianuarie, când vom avea numiri cât de cât definitive pentru prima sesiune parlamentară. Ca lider de grup, pentru a intra efectiv în proceduri la Camera Deputaţilor îl propun pe Eugen Nicolicea, la Senat pe Şerban Nicolae”, a spus Liviu Dragnea la prima reuniune a grupurilor parlamentare PSD. PSD are, potrivit algoritmului două funcții de vicepreședinte în BP.

Traian Băsescu nu ar vrea să fie liderul senatorilor PMP

Cei din PMP și-au stabilit cine îi va reprezenta în conducerea Camerelor. Valeriu Steriu va fi chestor la Cameră, iar Eugen Tomac va prelua comisia pentru românii de pretutindeni. Președintele PMP, Traian Băsescu a anunțat că nu dorește să preia șefia grupului din Senat.

Negocierilor continuă pentru stabilirea conducerilor de comisii. Miercuri, Parlamentul va vota președinții celor două Camere, Camera Deputaților și Senatul dar și noua configurație a Birourilor Permanente, a președinților de comisii și a liderilor de grupuri parlamentare.

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare, Parlament, PNL și PSD pe Libertatea.

Comentarii