Mergi direct la conținut »
Se preconizează un nou vot pentru Brexit dacă Parlamentul va respinge acordul Guvernului May privind ieșirea din UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Se preconizează un nou vot pentru Brexit dacă Parlamentul va respinge acordul Guvernului May privind ieșirea din UE

Se preconizează un nou vot pentru Brexit dacă Parlamentul va respinge acordul Guvernului May privind ieșirea din UE

Șansele ca Parlamentul britanic să respingă proiectul de ieșire din UE propus de premierul Theresa May, sunt foarte mari, iar voci importante din legislativ cred că în acest caz, alegătorilor trebuie să li se ofere șansa de a vota din nou în legătură cu ieșirea din blocul comunitar.

Unul dintre cei care susțin această variantă este fostul ministru britanic al educației, Justine Greening. Ea spune, potrivit Reuters, că Parlamentul de la Londra probabil va respinge varianta ieşirii Regatului Unit din UE în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles, iar în acest context ar trebui să aibă loc un nou referendum, în care alegătorii britanici să aibă de optat între trei scenarii posibile: acordul propus de Theresa May, rămânerea ţării în UE şi părăsirea blocului comunitar în termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

The Times scrie că acordul cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar va fi publicat marţi după ce în ziua anterioară cabinetul britanic va analiza înţelegerea, potrivit unui proiect de calendar care este discutat la Londra.

Potrivit aceleiași surse, ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, ar urma să se întâlnească marţi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în aceeaşi zi cu publicarea Acordului de Retragere complet şi cu conturarea declaraţiei politice.

Premierul britanic Theresa May urmează să facă miercuri o declaraţie în parlamentul de la Londra, iar un summit UE ar putea avea loc în perioada 23-25 noiembrie.

Una dintre principalele probleme care nu au putut fi soluționate în cadrul negocierilor dintre UE și Marea Britanie este frontiera irlandeză. Niciuna dintre părţi nu dorește reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă, scrie Agerpres.


Citște și: 1.600 de euro câştigă, în medie, un angajat Metrorex. Salariații de la metrou amenință că opresc circulația în subteran, pentru salarii mai mari cu 42%


 

Close
Închide
  Close