Acesta a precizat că producţia internă de legume şi fructe se va termina în maxim trei săptămâni iar cererea internă va fi acoperită din importuri.
‘Producţia de legume şi fructe se obţine doar pe 180.000 hectare, comparativ cu un milion de hectare înainte de 1989, şi doar de pe 5.000 de hectare de sere. De aceea România depinde foarte mult de preţurile de import’, a precizat Nicolae.
El a arătat că, pentru moment, producătorii din acest sector nu au avut niciun fel de sprijin, dar de la 1 ianuarie vor beneficia de subvenţii între 200 de euro la hectar, pentru persoane fizice, şi 1.500 de euro la hectar pentru organizaţiile de producători. Persoanele fizice pot obţine diferenţa de subvenţie dacă se asociază.
Ştefan Nicolae a mai precizat că o problemă în acest sector este cea a centrelor de colectare din marile bazine legumicole, în condiţiile în care şase centre din zona Capitalei sunt deja închiriate de acţionari străini iar producătorii nu le pot prelua şi nu au piaţă de desfacere.
O altă problemă ar fi lipsa unei legături directe dintre producător şi consumator pentru că nu pot fi eliminaţi intermediarii.
În acest context, Nicolae a menţionat că ar putea fi create alte centre de colectare cu fonduri europene dar procedurile de accesare a acestor fonduri sunt extrem de greoaie.
În Piaţa Constituţiei, sunt prezenţi azi 100 de producători membrii ai Federaţiei Agrostar din judeţele Galaţi, Giurgiu, Olt, Dâmboviţa şi Prahova.
Producătorii sunt mulţumiţi pentru că obţin sume mai mai pentru produsele lor şi pentru că sunt eliminaţi intermediarii iar ei au pieţe de desfacere. Nicolae a menţionat că preţurile au crescut, în general, cu 1 – 3 la sută în lunile septembrie şi octombrie dar în pieţele volante preţurile au fost stabile sau chiar mult sub cele din alte părţi pe fondul unei oferte diversificate a producătorilor interni.