Ioan Mates are 52 de ani. Locuieste langa Sighisoara, la o aruncatura de bat de platoul Breite. De cate ori poate, merge sa vada copacii. Si e mandru ca langa casa lui cresc cei mai batrani arbori din Europa. E trist insa, pentru ca padurea lui e in pericol. Stejarii seculari se prabusesc, unul cate unul, dupa ce au rezistat sute de ani. Multi sunt goi pe dinauntru si numai scoarta ii tine in picioare. S-a auzit ca va veni printul Charles sa dea suflet acestei paduri rare.


Platoul Breite este declarat zona turistica. O zona turistica insa care nici macar nu este marcata. Nimeni nu poate ajunge aici daca nu cunoaste bine locul, pentru ca la drumul principal, care leaga Sighisoara de comuna Danes, nu exista nici un indicator. Daca totusi razbesc pana acolo, turistii sunt intampinati de vreo doua table de metal pe care abia se mai pot citi, din cauza ruginii, interdictii de fotografiat si de acces cu masinile.


Nimic despre padure, despre arbori sau despre istoria zonei. Daca vor sa afle ceva despre copaci, oamenii il intreaba pe Ioan Mates. Iar el e fericit sa raspunda la intrebarile turistilor si sa se mandreasca cu padurea lui seculara. Fiindca acesta e adevarul – e mandru de padure!


Mai putin mandre de comoara pe care o au in batatura, autoritatile romane nu par a misca vreun deget pentru Breite. Zona arata ca dupa razboi, fara vreo incercare vizibila de a proteja arborii, de a amenaja locul, sau macar de a pune o basculanta de pietris pe singurul drum de acces.


Ioan Mates mai are totusi o speranta. Daca romanii nu sunt interesati de Breite, au venit britanicii. Custodia asupra rezervatiei de la Breite a trecut asupra fundatiei “Mihai Eminescu Trust”, patronata chiar de printul Charles, si  a consiliului local Sighisoara. Impreuna cu printul de Wales, edilii sighisoreni s-au angajat ca in termen de un an sa puna la punct un plan de management, care sa permita salvarea stejarilor seculari, dar si valorificarea potentialului turistic al zonei. Pentru ca, spre deosebire de autoritatile romane, printul Charles a inteles ca cele 70 de hectare ale rezervatiei sunt unice in Europa. Ca arborii, stejari pedunculari, nu se mai gasesc altundeva. Ca cei mai batrani au 4-500 de ani si pana la 20 de metri inaltime. In fine, ca arborii de pe platoul Breite sunt cei mai batrani copaci viabili cu posibilitate de reconstructie ecologica.


Iar Ioan Mates spera ca macar acum stejarii nu vor mai fi incendiati, iar oile vor fi alungate din rezervatie. Si ca platoul va deveni unul care va atrage turisti din toata lumea.


Ardeleanul mai are totusi o suparare. Si-a pus mari sperante in Dracula Park si a crezut ca proiectul lui Agathon ii va umple casa de turisti. Si acum crede ca ideea era una buna, care ar fi adus mai multa bunastare in zona. Optimist insa, el se bucura pentru ca, in cele din urma, stejarii lui au scapat neatinsi.


Sperantele pentru refacerea platoului Breite sunt multe, mai ales dupa recenta implicare a printului Charles al Marii Britanii. Deocamdata insa, daca treceti prin zona si vreti sa aflati mai multe despre stejarii seculari, cautati-l pe Ioan Mates. Este singurul care va poate ajuta.


Ioan Mates locuieste in apropierea platoului pe care se afla stejarii seculari. Daca vor sa afle ceva despre copaci, oamenii il intreaba pe Ioan Mates. Iar el e fericit sa raspunda la intrebarile turistilor si sa se mandreasca cu padurea lui seculara.


Pe tablitele ruginite aflate pe batranii stejari de pe platoul Breite, langa Sighisoara, abia se mai poate descifra ceea ce a fost scris cu multi ani in urma

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
HOROSCOP

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens