MENIU CAUTĂ
07 Iun. 2017 15:56 , de Sorin Golea

Sebastian Sârbu, despre criza din Qatar: ”Adevărata țintă a blocadei o reprezintă, de fapt, Iranul”

Distribuie

Analistul militar Sebastian Sârbu consideră că blocada din Qatar ar avea legătură cu înțelegerea semnată recent între SUA și Arabia Saudită prin care Arabia Saudită a devenit beneficiara unor contracte de armament de miliarde de dolari. De asemenea, analistul susţine că NATO ar urma să se extindă în curând în Asia, cu țintă spre Iran.

'Nu este un secret pentru nimeni că Arabia Saudită a primit arme din SUA contra Iranului. Este clar că totul corespunde unui plan care vizează în final anihilarea Iranului. Adevărata țintă a blocadei instituite asupra Qatarului o reprezintă de fapt Iranul. În primă etapă se va testa reacția Iranului față de această criză regională cu riscuri geopolitice.

În a doua etapă se va recurge la o intervenție militară în Qatar al celor șapte state coordonată de Arabia Saudită al cărui scop va fi înlăturarea de la putere a actualului regim acuzat de finanțarea ilegală a terorismului', ne-a spus Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, Special Advisor Helsinki Think Tank.

'Iranul are o singură alternativă: blocarea Strâmtorii Hormuz'

Această acțiune va exercita o presiune uriașă asupra Iranului, spune Sebastian Sârbu, fiind certă o criză economică și energetică în Iran care va crea contextul geostrategică pentru o intervenție americană.

'Iranul are o singură alternativă geopolitică și de salvare economică imediată, și anume blocarea Strâmtorii Hormuz, însă americanii abia așteaptă o astfel de ,,greșeală ' strategică pentru a interveni militar contra Iranului', ne-a explicat analistul Sebastian Sârbu.

Iranul este acuzat de facilitarea unui program nuclear desfășurat în scopuri militare dar și de finanțarea terorismului. Oricum, în cazul unui război cu Iranul, România are suficiente garanții de securitate, iar scutul de la Deveselu este menit să ne apere de rachetele iraniene.

'Țările arabe care deja au încheiat parteneriat strategic cu SUA ar putea adera la NATO'
În acest context, Sebastian Sârbu consideră că extinderea NATO ar putea avea în vedere pe viitorul apropiat și alte continente decât spațiul nord atlantic tradițional.

Astfel, țările arabe care deja au încheiat parteneriat strategic cu SUA și sunt implicate în lupta antiteroristă regională ar putea adera fără probleme la NATO.

'Este foarte posibil ca exact țările arabe care au impus blocada asupra Qatarului să fie următoarele state membre NATO, dar și țări ca Iordania și Israel sunt prevăzute în acest plan al SUA. NATO, la ultimul summit, și-a declarat în mod oficial implicarea în lupta anti-ISIS, el operând modificări de doctrină militară pentru adaptarea mijloacelor de răspuns operațional la lupta de guerilă, contracarând astfel amenințarea teroristă', a mai explicat Sebastian Sârbu (foto).

Planul este agreat de actuala conducere a NATO care invocă astfel necesitatea unirii lumii arabe în lupta contra ISIS. Singurele țări izolate de lumea arabă și care vor avea de a face cu noul NATO arab vor fi Iranul, Siria și Qatarul.

Citește și: 

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Yemen au anunţat luni întreruperea relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene cu Qatar. Alianţa arabă a acuzat regimul de la Doha că sprijină și finanțează grupări teroriste precum Statul Islamic, al-Qaeda, Frăţia Musulmană şi Hamas. La această acţiune s-au alăturat ulterior atât guvernul recunoscut din Libia, precum şi Maldive.

Comentarii