MENIU CAUTĂ
06 Dec. 2018 17:49

Serviciul Român de Informații nu ar mai putea să obțină atât de ușor mandatele de interceptare. Decizia CCR care le pune bețe în roate spionilor

Distribuie

Serviciul Român de Informații nu ar mai putea să obțină atât de ușor mandatele de interceptare ale telefoanelor și comunicațiilor românilor și a altor persoane de pe teritoriul țării, în urma unei decizii de joi a Curții Constituțională. Potrivit deciziei instanței de control a Constituției, sunt afectate toate mandatele care vor fi obținute de acum înainte de SRI pe baza legii privind securitatea naţională a României. Practica a arătat că până în prezent, astfel erau obținute mandatele în cazul unor infracțiuni de corupție, cauze economice sau orice alt fel de infracțiuni, atunci când la început nu existat informații clare ale organelor de cercetare penală, susțin specialiștii în drept.

Mai exact, prin decizia de joi, Curtea Constituţională a României a admis parţial, o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Excepția a fost adoptată cu majoritate de voturi Curtea Constituțională stabilind că sintagma „ori altor asemenea interese ale țării” cuprinsă în art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României, este neconstituțională, relatează stiripesurse.ro.

Este a doua decizie cu acest efect în ultimele 12 luni, care afectează direct Serviciul Român de Informații. În februarie 2018, CCR a mai declarat neconstituţională o parte din aceeaşi literă a articolului 3.

Iată ce conține articolul de lege modificat, Art.3 lit. f) din Legea nr.51/1991: „Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: […] f) subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale. „.

Prin decizia de azi, se elimină sintagma „ori altor asemenea interese ale țării”. Prin decizia din februarie, s-a eliminat sintagma „aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români”.


Citește și: Ce au descoperit legiştii pe trupurile poliţistului şi a iubitei sale, găsiţi morţi în casă la Oraviţa


 

Citește mai multe despre SRI pe Libertatea.

Comentarii