functioneaza sub egida ONU sunt de parere ca in urmatorii ani temperatura aerului va creste cu aproximativ 4 grade Celsius. "Vom fi in prezenta unui veritabil "soc climatic" prin salturi de temperatura care in mod natural se produc in mii de ani, si care nu permit vietuitoarelor sa se adapteze noilor circumstante de mediu", spune prof. univ. dr. Mircea Dutu. in ultimii ani au avut loc schimbari spectaculoase de clima. Din ce in ce mai des auzim ca in nu stiu ce localitate au cazut bucati de grindina cu diametrul de 25 de cm, ca o ploaie de numai cinci minute a inundat si distrus sate intregi, ca seceta a "parjolit" 3/4 din productia agricola, ca a crescut numarul celor care au cancer de piele sau boli la ochi. Au fost descoperiti ursi albi hermafroditi, au crescut cazurile de barbati infertili, aerul este din ce in ce mai otravitor, mai ales in marile orase. Sunt stiri rupte din realitate, care au ca principala cauza... poluarea.
James Lovelock, un om de stiinta britanic, este de parere ca planeta noastra ar fi si s-ar manifesta ca o fiinta vie, care are nevoie de anumite conditii pentru a se automentine. Oamenii i-au distrus echilibrul, iar incercarea acesteia de a se "restabiliza" poate elimina civilizatia. Mircea Dutu (foto mic), rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti, considera ca omenirea a aparut pe o anumita treapta a istoriei naturale a Terrei, in urma unui accident climatic. "Acest lucru s-a intamplat in timpul ultimei glaciatiuni, cand, ca urmare a disparitiei marilor arbori, o specie de maimuta a trecut la mersul biped. in mod inevitabil, omenirea va disparea la un moment dat, foarte probabil tot drept consecinta a unei modificari bruste si fundamentale a climei".
O asemenea perspectiva este mai aproape de noi decat ne putem imagina. Potrivit proiectarilor Grupului Interguvernamental de Experti privind evolutia climatului (IPPC) al ONU, pana in 2100 cresterea temperaturii medii la suprafata globului se va situa intre 1,4 si 5,7 grade Celsius. "O schimbare de 4 grade ar fi de aceeasi amploare cu incalzirea care a pus capat ultimei perioade glaciare si care a modificat radical harta geografico-biologica a lumii", spune Mircea Dutu.
"Vom fi in fata unui adevarat soc climatic; salturi de temperatura care in mod normal se produc in mii de ani, dand posibilitatea vietuitoarelor sa se adapteze la mediu, acum au loc in numai un secol. Consecintele sunt dramatice: inundatii catastrofale si secete prelungite, bulversarea anotimpurilor, trecerea rapida de la cald la rece, de la seceta la abundenta pluviometrica, afectarea pana la distrugere a culturilor traditionale. Schimbarea climatica de o asemenea maniera poate antrena pana in 2050 o pierdere de biodiversitate pana la decimarea a o treime din toate speciile planetei. Prima etapa va afecta major civilizatia umana si va conduce la raspandirea exemplarelor mai rezistente in arealele de natura care se vor dovedi adaptabile. Pe termen lung, soarta va fi aceeasi: disparitia actualei forme de viata si, probabil, aparitia alteia noi. in orice caz, pragul socului climatic nu va depasi anul 2100".
Asadar, incercarile la care va fi supus omul vor fi majore. Sa ne amintim teribila canicula de anul trecut, cand in Franta au murit peste 20.000 de persoane. Specialistii spun ca victimele caniculei se vor inmulti. Productia agricola va fi compromisa. Aparatele de aer conditionat vor fi la fel de necesare vara precum caloriferele iarna, cu consumul aferent de energie.
Omenirea risca sa devina o "specie de sera", continuand sa supravietuiasca numai in conditii construite artificial. Cu toate avertizarile oamenilor de stiinta, se face prea putin pentru stoparea sau macar diminuarea fenomenelor care sustin si amplifica incalzirea climei. Gazele cu efect de sera sunt eliminate mai mult decat ar fi normal, nerespectandu-se protocolul de la Kyoto din 1997 (care prevede reducerea emisiilor cu efect de sera). State precum America sau Rusia, mari producatoare de gaze cu un asemenea efect, sunt mai degraba guvernate de interese economice si politice, decat de diminuarea emanatiilor nocive. si, pana la urma, totul depinde de reactia omenirii.