Cuprins:
Originea legii Sharia este legată de dezvoltarea credinței islamice în perioada profetului Mohamed. Există diferite teorii care explică originea legii, însă toate sunt în consens, și anume că acțiunile profetului Mohamed împreună cu conceptele religioase și etice ale islamului au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea Sharia.
Tradiționaliștii și reformiștii islamici au avut litigii privind interpretarea și aplicarea legilor Sharia. Reformiștii au căutat să alinieze legile cu modelele europene, lucru respins de tradiționaliști.
Un musulman se poate ajuta de Sharia în fiecare aspect al vieții sale, scrie BBC. De exemplu, un musulman care se întreabă ce să facă dacă colegii lui îl invită la restaurant după serviciu poate apela la un erudit Sharia pentru sfaturi, ca să se asigure că acționează în cadrul legal al religiei lui.
Legea Sharia – infracțiuni și pedepse
Legea are cinci categorii largi:
- acțiuni permise
- acțiuni recomandate
- acțiuni reprobabile
- acțiuni obligatorii
- acțiuni interzise.
Acțiunile permise și recomandate atrag recompense în viața de apoi, actele reprobabile nu sunt păcate, dar trebuie evitate în general, iar neîndeplinirea unui act obligatoriu sau executarea unui act interzis sunt pedepsite.
Legea Sharia împarte infracțiunile în două categorii generale:
- infracțiunile „hadd”, care sunt infracțiuni grave cu pedepse stabilite
- infracțiunile „tazir”, unde pedeapsa este lăsată la aprecierea judecătorului.
Infracțiunile hadd includ furtul, care poate fi pedepsit prin amputarea mâinii infractorului, și adulterul, care poate aduce pedeapsa cu moartea prin lapidare.
Nu toate țările musulmane adoptă sau aplică astfel de pedepse pentru infracțiunile hadd, iar atitudinile față de astfel de infracțiuni variază.
- Apostazia, sau lepădarea de credință, este o problemă foarte controversată în lumea musulmană, fiind, de asemenea, pedepsită cu moartea.
Învățații musulmani implicați în societățile occidentale susțin că inclusiv în Coran scrie că nu există „nicio constrângere” în ceea ce privește religia.
ONU s-a pronunțat împotriva morții prin lapidare, spunând că „reprezintă tortură, pedeapsă crudă, inumană, degradantă”.
Organismele internaționale și grupurile pentru drepturile omului au ridicat problema respectării drepturilor omului în legea Sharia.
Legea Sharia este aplicată în mai multe zone, cum ar fi micul regat Brunei, Arabia Saudită sau Pakistan. În provincia Aceh din Indonezia, singura provincie din țară cu cea mai mare populație musulmană, Sharia este aplicată cu strictețe, scrie France24.
Oamenii sunt biciuiți în public de fiecare dată când încalcă prevederile, cum ar fi dacă beau alcool, pariază la jocuri de noroc sau au relații sexuale în afara mariajului.
Cum se aplică legea Sharia
La fel ca orice sistem juridic, punerea în practică a legii Sharia este complexă și depinde în totalitate de calitatea și formarea judecătorilor.
Juriștii islamici emit îndrumări și hotărâri, care se numesc fatwa.
Există cinci școli diferite de drept Sharia, patru doctrine sunnite, Hanbali, Maliki, Shafi’i și Hanafim, și o doctrină șiită, Shia Jaafari.
Cele cinci doctrine diferă prin modul în care interpretează textele din care derivă legea Sharia.
Care sunt regulile legii Sharia impuse de talibani în Afganistan
Când au condus ultima oară țara, între 1996 și 2001, talibanii, care au revenit la putere în Afganistan după campania fulgerătoare din ultima săptămână, au impus legea Sharia, dar cu o interpretare radicală a legii islamice.
Afganii se tem acum că legea va fi reimpusă, în ciuda „deschiderii” afișate de liderii insurgenți în conferințele de presă sau în declarațiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt.
De-a lungul timpului, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza legii Sharia. Execuțiile celor bănuiți de adulter, de exemplu, erau publice, pe stadioane.
De asemenea, drepturile femeilor au fost îngrădite până la limita degradării umane. CNN-News18 a citat câteva din legile „medievale” care au funcționat în regimul taliban trecut.
Ce spune Sharia despre drepturile femeilor
- Femeile nu ar trebui să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă întregul corp
- Niciun bărbat nu ar trebui să audă pașii unei femei, astfel că pantofii cu toc înalt nu ar trebui să fie purtați
- Vocea unei femei nu ar trebui să fie auzită de un necunoscut, astfel nu trebuie să vorbească tare în public
- Femeile nu au voie să privească pe stradă din casă. Toate ferestrele de la parter și etajele ar trebui să fie vopsite sau acoperite
- Femeilor li se interzice fotografierea, filmarea sau ca imaginea lor să apară în reviste, ziare, la radio sau televiziune
- Femeile nu au voie să apară la balcoane și nici să poarte bijuterii
- Acestea nu au voie să-și vopsească unghiile și își vor pierde un deget dacă o vor face
- Fetele nu au voie să meargă la școală, iar școlile pentru fete vor fi închise
Postul de limbă engleză din India a dat și câteva exemple de pedepse brutale impuse de talibani asupra femeilor:
- În luna octombrie 1996, unei femei i s-a tăiat vârful degetului mare, deoarece se dăduse cu lac de unghii pe degete.
- Conform Radio Sharia, în decembrie 1996, 225 de femei din Kabul au fost reținute și pedepsite pentru încălcarea codului de îmbrăcăminte al Shariei.
- În 1999, o mamă afgană a șapte copii a fost executată pentru uciderea soțului ei pe stadionul Ghazi Sport, în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată până la moarte, dar a refuzat să pledeze vinovată pentru a-și proteja fiica.
Întrebat dacă acestea pedepse vor fi reintroduse, Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC: „Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!