Mergi direct la conținut »
Sindicaliștii din industria de apărare protestează la Guvern, pe 15 și 16 mai
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Sindicaliștii din industria de apărare protestează la Guvern, pe 15 și 16 mai

Sindicaliștii din industria de apărare protestează la Guvern, pe 15 și 16 mai. Astfel, sindicatele din industria de apărare, afiliate la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical (BNS), vor picheta timp de două ore Guvernul României, în zilele de 15 şi 16 mai, între orele 11.00-13.00, pentru a semnala problemele cu care se confruntă companiile şi salariaţii din acest sector de activitate, potrivit unui comunicat al sindicaliştilor.

În schimb, Sindicaliștii din Sănătate au renunțat la greva generală din 11 mai, susţinând că “negocierile (de la Ministerul Sănătății – n.r.) au luat o notă de trecere”, după ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au anunțat marți, 8 mai, că Legea salarizării se schimbă în Sănătate.

Iată comunicatul integral al Sindicatelor din industria de apărare:

„Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situația Industriei pentru Apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanților Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile și salariații din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate.

–        Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat;

–        Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială.

–        Alternativ, aceste societăți comerciale să fie transformate în agenții naționale, așa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcționeze după principiile concurenței în materie pe piața liberă, ci după o strategie națională în domeniu.

–        Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativității ca un procent din contractele de achiziție de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone.

In contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susțin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor și rezolvarea de urgență a problemelor semnalate.”

FOTO – ArhivăCITEȘTE ȘI… Alex Velea, aniversare distrusă: el e la Madrid, Antonia, la Roma! Împlinește 34 de ani, dar n-are parte de petrecere 

Close
Închide
  Close