Salvează articol
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Cum ne afecteaza deprecierea dolarului? Si pana cand dolarul va fi mai slab ca euro?, sunt intrebari pe care si le pun cei mai putin avizati. Analistul financiar Ionut Popescu ne-a dat cateva explicatii si a incercat sa faca si cateva prognoze pe termen scurt si mediu.
"In primele zile de viata, moneda europeana - euro - era mult mai tare ca dolarul. S-a plecat de la o paritate de 1,17 dolari la un euro. In scurt timp insa euro s-a depreciat cu pana la 30%, cazand la 0,82, deoarece americanii treceau printr-o perioada excelenta. In timpul mandatului lui Clinton economia americana duduia. Apoi au intrat in recesiune, iar momentul culminant a fost 11 septembrie, cand lumea a aflat ca si America e vulnerabila. Banca centrala a SUA - Rezervele Federale - a aplicat o politica de reducere a dobanzilor la un nivel cum nu mai fusese in ultimii 40 de ani. Scopul principal a fost incurajarea creditelor. Prin acces facil la credite se stimuleaza investitiile, productia, si de aici incepe progresul. Dar a avut si o latura negativa. A indepartat investitorii. Ei au renuntat la dolarul care le aducea un randament atat de scazut, pentru a face investitii in alte monede, de exemplu euro. Apoi s-au mai iscat si cateva scandaluri contabile aparute in sectorul corporatist din Statele Unite. Astfel cererea pentru euro a crescut si, ca la orice marfa, a crescut pretul", ne-a facut Ionut Popescu istoricul acestui fenomen, pentru a intelege mai bine ce se intampla.
"Situatia in care se afla acum dolarul le convine americanilor. Deocamdata. Pentru ca un dolar mai slab le face exporturile mai competitive. Si efectul s-a vazut: in primul trimestru al anului 2002 cresterea economica a fost de 6,1%. Acum, impactul asupra economiei romanesti se invarte tot in jurul exporturilor si importurilor, mai ales tinand cont de faptul ca 70% din exporturile Romaniei se indreapta spre tarile din zona euro. Din acest punct de vedere, intarirea euro ne convine, dar pe de alta parte - si asta ii intereseaza mai mult pe cetatenii de rand - de un an-doi Guvernul a modificat legislatia in ceea ce priveste accizele, care acum se calculeaza in euro. Asta e partea negativa, pentru ca se scumpeste benzina de la o luna la alta si de la benzina absolut toate produsele si serviciile devin mai scumpe. Ca un tavalug. Acum mai e un aspect: importurile de titei se fac deocamdata in dolari si asta ar trebui sa mai echilibreze putin cresterea euro din accize, dar niciodata nu s-a intamplat in Romania ca un pret majorat sa mai fie dat inapoi", explica Ionut Popescu influenta intaririi monedei euro asupra economiei romanesti.
El precizeaza ca nu este foarte rentabil in acest moment sa te apuci sa-ti schimbi economiile in euro, daca ele sunt in dolari. Mai ales daca e vorba despre sume mici de 1.000-2.000 de dolari. Pentru ca schimburile valutare dintr-o moneda straina in alta moneda straina se face prin leu si deci se comisioneaza dublu. "In plus, aceasta depreciere a dolarului nu va dura, prognozeaza Ionut Popescu. Euro va mai creste probabil pana in jur de 1,10, dupa care va incepe sa scada. Explicatia este simpla: economia americana munceste pe rupte. Europa in schimb este un mare sat de vacanta. Tot America e locomotiva. Eu mizez pe dolar si cred ca in cateva luni, pana in iarna, euro va fi cotat la 90-95 de centi. Dar totul depinde si de evenimentele din SUA, evenimente neprevazute. Piata valutara e sensibila si la cel mai mic zvon", a concluzionat Ionut Popescu.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.