Administrația din Cita, 4.830 de kilometri est de capitala Moscova, a anunțat că decorurile de Anul Nou din oraș vor avea temă militară și s-a ținut de cuvânt.
Guvernatorul Teritoriului TransBaikal, Alexander Osipov, a declarat pentru Euronews Rusia că a făcut asta din „nevoia de a le aminti locuitorilor și de a vedea că mulți dintre compatrioții lor își dau acum viața”.
Dacă în fața centrului cultural și de agrement Rodina „veghează” 12 soldați de gheață cu mitraliere Kalașnikov, în Piața Lenin sunt 12 soldați de plastic care „păzesc” bradul împodobit pentru Crăciun, lângă care află pancarte mari cu litera „Z”, simbolul „operațiunii militare speciale” a Kremlinului în Ucraina.
La Cita TV sunt difuzate reportaje cu școlari care scriu scrisori festive nu către Moș Crăciun, ci către soldații ruși trimiși în Ucraina.
„Suntem într-un război, deci este normal să fie acești soldați de gheață. Sunt de actualitate”, crede Tatiana. „Este un mod neobișnuit de a sărbători Anul Nou. În mod normal, l-am fi avut pe Moș Crăciun, iepuri sau veverițe. Dar este un semn al vremurilor pe care le trăim”, spune pentru BBC și Liudmila.
Multe regiuni rusești au abandonat sau au redus la minimum evenimentele de Anul Nou pentru a finanța nevoile soldaților ruși și ale familiilor acestora.
Ministrul culturii din Transbaikalia a recomandat ca „pregătirea scenariilor pentru evenimente să se bazeze pe imaginile eroice ale Rusiei”.
De la propaganda Kremlinului, la activistul amendat că a relatat despre un vis în care se făcea că se întâlnește cu Zelenski
Departe de știrile din presa independentă, Liudmila, locuitoare din Cita, consideră justificată invazia Ucrainei: „Avem prieteni care au fost mobilizați și trimiși să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Sunăm să vedem dacă sunt în regulă. Dacă nu o apăra ei, cine o va face?”.
Întrebată de cine trebuie apărată Rusia, femeia răspunde, dintr-o suflare: „De naziști! Sunt mulți în jur. Țara este atacată pe toate fronturile, inclusiv prin propaganda LGBT. Ei încearcă să ne impună acest lucru. Respingem aceste idei străine. Îmbrățișăm valorile rusești. Îmi este greu să explic asta în cuvinte. Pur și simplu simt asta”.
În Cita locuiește și Ivan Losev, 26 de ani, cunoscut pentru că a împărtășit pe rețelele sociale un vis bizar, în care se făcea că-l întâlnește pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Pentru că a postat detalii despre visul său și pentru alte comentarii pe care le făcuse pe rețelele de socializare despre „operațiunea militară specială”, Losev a fost trimis în judecată și amendat cu 30.000 de ruble (420 de euro) pentru „discreditarea forțelor armate ruse”.
„Cu cât te apropii de căderea unui imperiu, cu atât legile devin mai stupide”, declară Ivan, care crede că „acest lucru se va termina după căderea Rusiei lui Putin”.
„Patriotismul Rusiei înseamnă să bombardeze Ucraina”
„Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar să o critici pentru a aduce schimbări. Patriotismul înseamnă să-ți faci orașul mai bun, astfel încât să prospere. Pentru ca oamenii să vrea să rămână și să trăiască acolo și să trăiască bine. Dar patriotismul Rusiei înseamnă să bombardeze Ucraina în bucăți. Liderii noștri nu vor ca țara noastră să fie mai bună. Vor doar ca oamenii din altă țară să trăiască mai rău”, adaugă, curajos, antreprenorul din Siberia.
La sfârșitul zilei, aș vrea să fie pace. Mi-ar plăcea să nu existe războaie. Ne putem descurca fără ele. Dar ceea ce va fi, va fi.
Margarita, locuitoare din Cita:
Foto: chita.ru