Potrivit IMAS, favorit rămâne Klaus Iohannis, cu 45,7 % din menţiunile valide de vot. Scorul candidatului PNL rămâne relativ constant, în urmă cu o lună având scorul de 45,3%.
Următorul clasat, la mare distanță, este Mircea Diaconu care ar obţine 16,7% din voturi, acesta având la finele lui septembrie un scor cu numai 0,1% mai mic. Urmează Viorica Dancilă cu 15,1%, în creştere cu aproape 3 procente faţă de luna trecută.
Pentru a treia lună la rând, Dan Barna, candidatul USR, scade în opţiunile valide vot ale românilor. Se situează pe locul al patrulea, cu 12,6 %, în scădere cu 1,6 % faţă de septembrie, şi cu 4,7% mai puţine voturi decât în august.
Ecartul dintre locul 2 și locul 4 este de numai 4,1%, cu un procent peste marja de eroare a sondajului, de 3,1%.
Theodor Paleologu, care candidează din partea PMP, ar aduna 6,9% din menţiunile valide de vot, și el în scădere cu 0,8 % faţă de septembrie. Candidatul UDMR Kelemen Hunor ar obţine 2,9% din voturi. Luna trecută era creditat cu 3,8% din opţiunile românilor.
PNL și PSD cresc, USR scade
În ce privește intențiile de vot pentru partide, în cazul în care ar avea loc duminică alegeri parlamentare, barometrul Europa FM indică faptul că 29,6% dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL – în creștere cu aproape două procente fata de luna septembrie.
PSD își menține locul 2 cu 21,2 la sută, în crestere cu aproape două procente față de luna septembrie. USR pierde și în această lună un procent și jumătate, rămâne astfel pe locul trei – cu 16,4%.
Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află ProRomânia – partidul condus de Victor Ponta – în creștere cu aproape un procent – care ajunge la 10,6% din intentiile de vot.
Locul 5 este ocupat acum de UDMR – cu 5,5%, o mică creștere față de luna septembrie. Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș – PLUS ajunge acum la 4,5%, in scadere fata de luna anterioară. ALDE – formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu – pierde două locuri. Ajunge pe locul 7, cu 4.3 procente. ALDE pierde astfe două procente. Urmează Partidul Mișcarea Populară – cu 3.4 % din intențiile de vot. Patru la sută dintre cei intervievati au spus că vor vota cu alte partide.
Cifrele partidelor
Până acum, din sondajele realizate pentru partide au apărut în presă doar informații legate de evaluările USR și PMP, iar datele oferite arată diferențe mari față de scorurile prezentate de IMAS.
Potrivit unui sondaj intern al USR apărut în presă pe 1 octombrie, clasamentul primilor patru prezidențiabili potrivit sondajului USR era următorul: Klaus Iohannis – 40,5% Viorica Dăncilă – 21,4% Dan Barna – 19,7% Mircea Diaconu – 7,6%.
Următorul sondaj al USR a fost realizat în perioada 15-23 octombrie, după apariția anchetei legate de afacerile lui Dan Barna. Potrivit G4Media, cercetarea sociologică arăta că Dan Barna a scăzut de la 19,7% la 18,5% în intenția de vot în luna octombrie față de septembrie, ocupând locul trei după Klaus Iohannis (scădere de la 40,5% la 39%) și Viorica Dăncilă (creștere de la 21,4% la 24,4%).
Pe locul 4 se clasează Mircea Diaconu cu 8% (creștere de 0,4%), urmat de Toader Paleologu (3,8%) și Kelemen Hunor (3,9%).
Datele au fost contestate vehement de către președintele PMP, Eugen Tomac, care a acuzat USR că recurg la intoxicarea opinie publice cu sondaje false. Într-o postare pe Facebook de duminică, Tomac a prezentat o altă ierarhie: Klaus Iohannis – 40 %; Viorica Dăncilă – 19 %; Dan Barna – 13%; Theodor Paleologu – 8 %; Mircea Diaconu – 7 %; Kelemen Hunor – 4 %; Alexandru Cumpănașu – 3 %; Alții – 1,5%
Vezi: Cand sunt alegerile prezidentiale 2019