Mergi direct la conținut »
Portret de candidat. Cine este Mircea Diaconu. A lăsat actoria pentru politică şi vrea să devină preşedinte, pe modelul lui Volodimir Zelenski, în Ucraina Galerie foto
4imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Portret de candidat. Cine este Mircea Diaconu. A lăsat actoria pentru politică şi vrea să devină preşedinte, pe modelul lui Volodimir Zelenski, în Ucraina

Libertatea vă prezintă, înaintea alegerilor prezidențiale, informații despre principalii candidați la funcția supremă în stat. Cine sunt oamenii care vor să conducă România, de unde vin și ce au făcut ei pentru români, pe plan intern și internațional, în serialul ”Portret de candidat”.

De Valentina Postelnicu,

Mircea Diaconu (69 de ani), fost europarlamentar, candidează ca independent pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de ALDE şi de PRO România.

Fostul actorul a intrat în politică după 1990, însă nu a activat serios în vreo formaţiune până în 2008, când a devenit parlamentar din partea PNL. Ulterior, a fost ales vicepreşedinte al partidului.

Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni (de pe locul 3 în circumscripția în care a candidat) ca senator de Argeș la alegerile din 2008.

Diaconu a mai fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012.

Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii in 2012

Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil, pentru că deţinea funcţia de director al Teatrului Nottara concomitent cu cea de senator şi ministru. A plecat din Guvern, însă Senatul nu i-a vacantat postul până spre finalul mandatului său, în 2016.

Mircea Diaconu a absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971. A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul Nunta de piatră, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas pâna în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001, potrivit presei.

În calitate de manager al Teatrului Nottara, a fost implicat într-un scandal de nepotism, întrucât și-a angajat acolo propria soție, Diana Lupescu, pe post de regizor artistic gradul 1. După un proces îndelungat, a fost găsit nevinovat.

Pe 25 august, în fața Ateneului Român, Mircea Diaconu și-a anunțat candidatura independentă la alegerile prezidențiale 2019.

După ieşirea ALDE de la guvernare şi retragerea candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidenţiale, s-a format o alianță electorală ALDE-Pro România în vederea susținerii candidaturii independente a lui Mircea Diaconu.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Alianța dintre ALDE și Pro România s-a intitulat „Un Om”.

Ce avere are Mircea Diaconu

Candidatul Mircea Diaconu are 5 terenuri intravilane de aproape 4.200 metri pătrați cumpărate sau moștenite, două case, o casă de vacanță, un apartament și un „grajd personal” de 50 mp.

În declaraţia de avere, acesta a trecut trei mașini – Citroen Mehari fabricat în 1971, un Aro 10 din 1996 și un Smart produs în 2001. El are în conturi aproape 120.000 de euro.

Diaconu are două pensii, una de vârstă și una de merit, care i-au adus anul trecut, în total, aproape 90.000 de lei.

Ca europarlamentar, a încasat în 2018 peste 81.000 de euro indemnizație, deconturi de 70.000 de euro și peste 51.000 de euro pentru cabinetul de deputat european.

Soția acestuia a trecut în declarație o sumă de peste 48.000 de lei încasați ca regizor artistic la Teatrul Nottara și o pensie de 5.310 lei, potrivit Hotnews.

Cine sunt contracandidații lui Mircea Diaconu. Vezi lista candidati la alegeri prezidentiale 2019

Vezi cand sunt alegerile prezidentiale 2019

Cum afli unde votezi la alegerile prezidentiale

Close
Închide
  Close