Un incendiu a izbucnit, vineri, 1 decembrie, la o priză din secția ATI a Clinicii Medicale III din Târgu Mureș, care aparține de Spitalul Clinic Județean Mureș. Flăcările au fost stinse de angajați înainte de sosirea pompierilor și niciun pacient nu a fost rănit.
”Scurtcircuitul s-a întâmplat azi, în jurul 7.40, într-un salon cu 6 paturi, la o priză care alimenta o lampă. A fost undeva deasupra patului unui pacient. Incendiul nu s-a extins, personalul nostru e instruit. S-a intervenit rapid, nu au fost pagube și nici oameni intoxicați. Totul era în regulă înaintea sosirii pompierilor”, a spus managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, Ovidiu Gârbovan.
Au mai fost două incendii, s-a renovat doar clădirea șefilor
Incendiul de azi e al treilea înregistrat în ultimii ani, dar nu s-a luat nicio măsură.
- 2020. Astă-vară a avut loc un incendiu la secția de radiologie: a luat foc o priză de la o mașină de spălat. Incidentul nu a fost făcut public
- 2018. Pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit tot la Clinica Medicală IV, în toaletă. Focul nu s-a extins și nu au existat victime, nota Ardeal News. Flăcările au pornit de la un scurtcircuit provocat de un ventilator.
De altfel, presa locală avertiza încă de acum doi ani că starea tuturor clinicilor aflate în subordinea SCJ este groaznică: ”Doar clădirea care găzduiește birourile conducerii a fost complet renovată”.
Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș susține însă că principala problemă este vechimea spitalului, ridicat ”cam prin anii 1930, deci clădirile au aproape un secol”.
„În afară de Oncologie, pe care am refăcut-o anul acesta, majoritatea sunt vechi, nu au suferit nici o reparație capitală. Circuitele electrice au 50 de ani”, spune el.
Întrebat de ce nu se fac investiții în spital, managerul spune că ”tocmai am făcut o reevaluare și, cu sprijinul Consiliului Județean și al altor factori, vrem să punem la punct clădirile și să facem un ATI corespunzător”.
„Nu puteam închide spitalul, ci doar să luăm măsuri de precauție”
În starea de Urgență, SCJ Tg. Mureș a fost spital Covid, acum e spital Covid de fază doi. ”În martie aveam 12 paturi, acum avem 20. Asta înseamnă un consum mai mare, iar instalația e foarte veche. Din acest motiv, ISU nici nu dă aviz. Dar noi avem o colaborare excelentă, de fiecare dată au răspuns solicitărilor noastre. Îi chemăm, constată, oferă asistență”, mai spune Ovidiu Gârbovan.
Trebuie să fim mai vigilenți cu securitatea în muncă. Pe de altă parte, astea sunt condițiile…. Nu puteam închide spitalul, ci doar să luăm măsuri de precauție. Spitale noi? Doar dacă există voință politică!
Ovidiu Gârbovan, manager SCJ Tg. Mureș:
Potrivit Agerpres, Gârbovan a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă, pentru „îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor de serviciu”.
Prefectul de Mureș Mara Togănel menţiona că a luat decizia fiindcă ”este nevoie de oameni care să înţeleagă gravitatea situaţiei, având în vedere întârzierile şi tergiversările amenajării spaţiilor destinate tratamentului bolnavilor infectaţi”. Ulterior, el a revenit în post.
Conform site-ului propriu, Spitalul Clinic Județean Mureș are 1.182 paturi distribuite în 22 de secţii şi 4 compartimente, în majoritate clinice, care funcționează în sistem pavilionar fiind dispersate pe întreg teritoriul municipiului Tg. Mureş. Instituția administrează 14 clădiri. Sunt 2.020 de angajați, dintre care 190 de medici și 438 de medici și farmaciști rezidenți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro